Min blogg om allt och inget

Teknikens mysterier

Det började med att jag inte kunde ladda upp fler bilder till mediabiblioteket till min blogg. Jag försökte gång på gång med en idiots envishet (varför skulle det funka den  tionde gången?). När det inte fungerade att ladda upp bilder via mobilen heller så slutade jag försöka och la ifrån mig dator och mobil. Men det gnagde inom mig och lite senare tänkte jag försöka igen. Då lyckades jag få fram ett meddelande om att jag nu har utnyttjat de 3 gb som ingår. Jag erbjöds betala för en premiumversion men det alternativet förkastade jag direkt. I stället registrerade jag en ny blogg. Går det att undvika utgifter så gör jag så (så länge det är lagligt).

Men det är konstigt hur hjärnan fungerar. När jag hade gett upp och höll på att välja en header till min nya blogg, kom jag på en idé. Kunde det vara så enkelt så att jag bara behövde radera gamla bilder från biblioteket för att sedan få plats med nya? Eller måste även bilderna i inläggen tas bort då? Jag testade med några bilder först. Efter att ha raderat dem  från biblioteket kollade jag om de fanns kvar i inlägget. De var kvar där och när jag testade kunde jag ladda upp nya bilder.  Jag trodde att allt var frid och fröjd men upptäckte att de bilder jag hade raderat inte längre syntes i mina inlägg när man läser bloggen i en mobiltelefon. De syntes fortfarande när jag tittade i datorn men om jag klickar på ”redigera inlägg” så syns bara små miniatyrrutor. Jättekonstigt! Hur kan bilderna synas i inläggen på datorn men inte i redigeringsläget och inte i mobilen?

Det övergår mina kunskaper om teknik så jag gav upp. Nu har jag börjat ladda upp de raderade bilderna igen och jag har redigerat några av de inlägg som berördes (tack och lov så hade jag inte hunnit radera väldigt många bilder). Jag märker att de redigerade inläggen syns som de ska även i mobilen så självklart är det så att de foton som finns i bloggen hänger ihop med de som finns i biblioteket. Tar man bort källan så försvinner länken. Ganska logiskt. Men ännu en gång…varför kunde jag fortfarande se bilderna på datorn?

Jag är inte färdig med all redigering ännu och några bilder har jag inte kvar. De flesta kan jag ersätta så det är inte ett stort problem. Det här blir förmodligen det sista inlägget med bilder på den här bloggen. Om jag inte plötsligt får en aha-upplevelse och ser en lösning. När jag är klar med allt och kanske har övergått till en ny blogg så återkommer jag med adress dit.

Mina avskedsbilder här är tagna i skogen där jag bor. Lite blandad kompott 🙂

Ser ni rödhaken mitt i bilden. Jag hade inte teleobjektivet med mig och bilden är tagen på ganska långt håll. Det går inte att zooma in mer för skärpan är inte den bästa.

Blivande blåbär.

Det svarta och vita är inte skogspinnar utan hundarnas ben och tassar 😉 Liljekonvaljerna kanske hinner bli klara till min födelsedag. Det har varit en tradition att min man firade mig med liljekonvaljer så jag tittar alltid efter dem när dagen närmar sig.

13 svar

 1. Tänk på att 3 gb går åt betydligt snabbare när du lägger upp bilder tagna med systemkamera. Kanske bör du överväga att antingen betala för premium eller acceptera att gamla bilder raderas, annars finns risken att du får byta blogg rätt ofta.

  13 maj, 2017 kl. 10:15 f m

  • Jag har tänkt på det men min blogg är nio år gammal och det är ändå ganska många bilder som är upplagda. Jag skapar en ny nu och om utrymmet tar slut fort så kanske jag är beredd att betala nästa gång. Puss på dig ❤ ❤ 😀

   13 maj, 2017 kl. 10:19 f m

 2. Anneri

  Härliga skogsfoton! Ja det blir väl så att man får byta blogg ibland, men jag tänker att det är väl som att skriva en dagbok. Den blir fullskriven och läggs till handlingarna. Det som finns där finns ju kvar även framöver.

  13 maj, 2017 kl. 11:04 f m

  • Ja, så kan man tänka 🙂 Jag vet hur värdefullt det är att ha kvar allt som har skrivits av en person när den personen inte finns längre. En tanke hos mig är att jag inte vill att något försvinner eftersom mina barn kanske vill läsa och och tänka tillbaka den dag jag dör. Då är fotona viktiga. Den nya bloggen kommer att ha en länk till den här och tvärtom.

   13 maj, 2017 kl. 11:13 f m

   • Anneri

    Det är väl en bra idé tänker jag! På så sätt lever den gamla bloggen kvar i tryggt förvar ute i cyberrymden 😉

    13 maj, 2017 kl. 11:14 f m

   • Precis. Nu är det inte så att jag tror att min blogg har något framtida värde för andra än möjligtvis mina barn. Men om de vill ha den så ska den finnas där 🙂 Jag vet inte heller vad som händer med en premiumversion den dag betalningarna upphör. Då kanske den läggs ner helt.

    13 maj, 2017 kl. 11:54 f m

   • Anneri

    Ingen aning, men jag tror nog den lever kvar ändå. Men att man inte kan fylla på? Hur som helst så tänker jag att gratis är trevligt 😉

    13 maj, 2017 kl. 12:04 e m

 3. Problemet uppkommer snabbt om man lägger upp bilderna i originalstorlek (som de kommer från kameran) då räcker inte 3 gb länge, kanske till ett par hundra bilder. Jag skär ner storleken på bilderna, förstås av en kopia av bilden, innan jag lägger upp bilderna, jag skär ner storleken till 800x??? pixlar ibland mindre, då minskar storleken från ca 6 – 10 mb till ca 0,3 mb. Jag har ca 3500 bilder upplagda i min blogg, men jag har mer än 70% av utrymmet kvar. I början la jag också upp bilder i originalstorlek, dessa fick jag i efterhand gå in i wordpress och beskära, det var jobbigt.

  13 maj, 2017 kl. 2:28 e m

  • Ok, tack för tipset 🙂
   Då ska jag försöka klura ut hur man gör så. Om jag inte lyckas själv så får jag snart besök av mina mer tekniska barn 😉 Det är tur att jag har dem.

   13 maj, 2017 kl. 3:04 e m

   • Det kan dom säkert, du har säkert redan ett program som fixar detta och har du inte det så finns det gott om gratisprogram som klarar detta.

    13 maj, 2017 kl. 1:07 e m

 4. Anki

  Tror du gör rätt som skapar en ny blogg och sparar den gamla för dig själv eller med länkar… som att skaffa en ny dagbok när den gamla är fullskriven.
  Gör bilderna lite mindre så räcker utrymmet längre – det gör du enkelt i mediebiblioteket genom att klicka på redigera varje bild och minska storleken.

  14 maj, 2017 kl. 6:27 f m

  • Ja, det skulle kännas lite sorgligt att ta bort bilderna från tidigare inlägg. Det händer att jag vill gå tillbaka och se vad som hände förr.
   Är det inte svårare än så att minska storleken så ska jag nog klara det 🙂

   14 maj, 2017 kl. 6:30 f m

   • Anki

    Det tror jag säkert! 🙂

    14 maj, 2017 kl. 6:31 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s