Min blogg om allt och inget

Från närbilder till….långbilder?

Direkt när jag hade skrivit rubriken insåg jag att avståndsbilder kanske är ett bättre ord. Bland ”riktiga” fotografer är det säkert självklart vilken terminologi man ska använda och jag kanske snart får lära mig vad man egentligen ska säga.

I alla fall…nu har jag tränat på närbilder och även om jag bara har börjat nosa på tekniken så ville jag prova att föreviga motiv som finns lite längre bort. Det gick inte särskilt bra. Jag har redan förstått att man behöver antingen väldigt stadiga händer eller ett stativ om det ska bli bra. Ändå väljer jag att visa upp min bristande förmåga. Allt behöver inte vara så perfekt jämt och jag tycker att det är lite kul att stå för mina tillkortakommanden. Håll till godo.

Kära dotter, om du ser detta förstår du nog att det är bäst att ni anlitar en riktig fotograf till bröllopet 😉

Den andra bilden blev den minst dåliga men skärpan är hemsk i de båda andra. Men ni ser ändå att det är en vacker kvällshimmel och att det är en ringduva som spatserar omkring på grannens tomt. Det här med att stå i ett fönster och fota är lite skämsigt. Jag vill inte att någon ska tro att jag försöker fota in i andras  hem eller att jag smygfotar folk som går förbi. Men när jag känner mig trygg med att ingen ser mig kan jag rikta kameran så att det tydligt syns att det är djur och natur jag vill åt.

När jag ändå är inne på ämnet tillkortakommanden kan jag berätta att jag misslyckades med att koppla upp mig på nätet med hjälp av en range extender. Vår fiberanslutning har nu börjat fungera och för att få en riktigt bra uppkoppling beställde jag en apparat som förstärker signalen. Routern finns på min systers våningsplan och det kan vara ganska segt här uppe. Jag var så stolt när jag hade lyckats få denna range extender att få kontakt med routern och när alla små ledlampor lyste som de skulle. Just den här modellen skapar ett eget nätverk, samma beteckning som det andra men med EXT som avslutning. Både datorer och mobil hittade det nätet men hur mycket jag än försökte, och jag försökte många gånger, sa mina apparater att ”det går inte att koppla upp mot det nätverket” eller ”autentiseringsproblem”. I dag försökte jag ringa leverantören men efter en lång stund i telefonkö gav jag upp och någon av de närmaste dagarna åker jag iväg till butiken och lämnar igen fanskapet. Så kan det gå när man inte vet vad man ska ha men nu har jag lärt mig att jag ska ha en mojäng som inte skapar ett eget nätverk utan som bara förstärker det befintliga. Om jag ska vara lite positiv så får jag väl försöka vara glad för att jag nu har lärt mig något nytt.

Jag har äntligen blivit av med toan i sovrummet också. Min storasyster (den syster som inte bor här) hade vägarna förbi och med sig hade hon en av sina döttrar och dotterns sambo. Vi träffas inte så ofta, trots att vi bor bara en dryg timme ifrån varandra, så det var jättekul att få fika bort en liten stund tillsammans med dem. När de åkte tog de med sig toan och jag hoppas att den blir till glädje där den nu hamnar.

7 svar

 1. Anneri

  Ja nu ser du varför jag fotar närbilder 😉 Tycker du lyckats ganska bra ändå, jag har en välfylld papperskorg i datorn med misslyckade foton. Jag antar att man vill för mycket, komma nära på för långt håll så att säga.
  Ja ja, min terminologi kanske inte är så lysande den heller 😉 Men du förstår nog vad jag menar.

  2 maj, 2017 kl. 10:02 e m

  • Klart jag förstår, du pratar ju mitt språk 🙂
   Du är alldeles för snäll. Bilderna är INTE bra men du är gullig som säger att de duger 😀

   2 maj, 2017 kl. 10:08 e m

 2. Anneri

  Näe, jag jämförde med mig själv när jag tyckte du lyckats ganska bra. Allt är relativt 😉 Av någon anledning blir jag alltid väldigt darrhänt när jag vet att det inte är läge att vara det så du kan ju bara gissa hur mina ”distansfoton” ser ut (och nu vet du varför du ser väldigt få sådana på min blogg).

  2 maj, 2017 kl. 10:11 e m

  • Distansbilder låter bäst hittills 😀 Så får det heta hädanefter.
   När jag tittar i mobilen ser bilderna mer ok ut så jag får väl hoppas att det är så folk tittar.
   Vi kanske båda kan försöka nöja oss med att fota halvdistansfoton tills vidare. Då är det nog inte lika viktigt med superstadiga händer 👐

   2 maj, 2017 kl. 10:17 e m

   • Anneri

    Halvdistans blir fint 😉

    2 maj, 2017 kl. 10:19 e m

 3. Övning ger färdighet och Rom byggdes inte på en dag. Du får helt enkelt fortsätta att experimentera och kämpa på. Men visst finns det bilder som är lättare att ta än andra. Det går inte att komma ifrån.

  Skönt med toafritt sovrum nu 😀

  Kram

  3 maj, 2017 kl. 9:10 f m

  • Det finns väl en anledning till att fotografer går en utbildning. Jag vet inte hur lång en sådan utbildning är men det vore lite konstigt om jag skulle kunna ta lika fina foton som ett proffs bara för att jag har köpt en systemkamera. Jag ska träna och lära mig nya saker och så småningom ska jag nog förstå mig på min kamera lite bättre. Skakande händer är en annan femma. Det blir nog inte bättre med ålder och kunskapshämtande 😉
   Haha, ja det såg lite tokigt ut med toan bredvid sängen 🙂
   Kram.

   3 maj, 2017 kl. 9:18 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s