Min blogg om allt och inget

Följetong

Det känns som om berättelsen om vår inneboende i källaren aldrig tar slut. Varenda gång jag går ner i källaren hoppas jag på att hitta en död råtta där nere och varenda gång konstaterar jag besviket att den är alldeles för smart. Jag har hört någonstans att råttor är smarta djur och oss har den lyckats lura länge nu.

Senast såg vi den i ett av min systers förråd, sittandes på och till hälften bakom en madrass. I dag ville min syster gå ner och rensa ut allt som råttan antingen hade förstört eller kunde förstöra. Jag agerade modig storasyster och följde med dit ner. På vägen ner föreslog min syster att jag skulle ta med mig en yxa och att hon skulle locka fram råttan och sedan skulle jag hugga den med yxan. Mitt motförslag var att använda en håv men då tyckte min syster att jag kunde slå den med en stekpanna i stället. Vi hade ganska kul åt detta ett tag och skrattade gott medan vi gick ner i källaren, utan yxa, håv eller stekpanna.

Jag gick in i hennes förråd och slog lite i hyllorna och skakade lite på madrassen och på den intilliggande bäddmadrassen. Inget hördes eller syntes så jag baxade först ner madrassen till min syster som gick iväg med den. Sedan skakade jag lite till på bäddmadrassen men vi konstaterade att det inte fanns någon råtta där så jag lyfte ner även den och min syster halvt bar och halvt släpade iväg den. När hon kommit några meter rasslade det till och ut från bäddmadrassen kom råttan i en väldig fart, sladdade runt en dörröppning och ilade in i ett av de andra förråden.

Min syster varken såg eller hörde något, så fort gick det, men jag hann följa den med blicken hela vägen från madrass till nya gömstället. Den råttan var definitivt inte död. Jag uppfattade att den var ca två decimeter lång, utan att räkna med svansen, och ganska smal. Jag kan inte låta bli att känna medlidande med den stackars varelsen som är livrädd och gömmer sig där nere. Men den kunde väl ha stannat i bäddmadrassen tills den hade burits ut ur huset och sprungit iväg där ute i stället. Jag har nu laddat alla råttfällor igen och hoppas på att den antingen ska äta mer råttgift eller fastna i en fälla.

Efteråt insåg vi att råttan mycket väl hade kunnat ramla ur bäddmadrassen när vi bökade med den och någon av oss hade kunnat få famnen full av råtta.

12 svar

 1. Spännande följetong, jag ser framemot den spännande upplösningen 🙂 skicka in en katt! Den löser problemet!

  29 april, 2017 kl. 9:00 e m

  • Jag hoppas verkligen att upplösningen blir både bra och snabb 🙂 Visst är det spännande men jag skulle gärna vara utan den spänningen 😉
   Nu är jag ju en ganska blödig person när det gäller djur och jag vill inte ha ett sadistmord i källaren. Katter vill jag gosa med, inte se när de leker med sina offer. Men jag kanske får resignera och be någon granne låna ut en katt till sist i alla fall.

   29 april, 2017 kl. 9:05 e m

   • Katter kan vara ganska så grymma, en kollega flyttade efter sin skilsmässa till ett vinterbonat hus i ett sommarstugeområde i närheten av Stockholm. Hennes fyra katter lyckades på ett par månader i princip utrota ekorrarna och hararna i närområdet. Katter är rovdjur, även min fina kisse, även om han är innekatt spanar han på allt från balkongen och det finns inga flugor inomhus under sommaren, dom eliminerar han.

    29 april, 2017 kl. 9:26 e m

   • Jag har haft katt och hur mycket jag än älskade honom så gillade jag honom inte när han kom hem med harungar utan huvud eller dödade fågelungar. Men det ligger ju i deras natur så man måste acceptera att de gör så. Flugor får de däremot gärna ta. Risken är väl bara att de kanske fångar en geting någon gång och det kan sluta illa.

    29 april, 2017 kl. 9:39 e m

   • Min katt undviker allt som är gul/svart – getingar å humlor, vet inte varför, men han bara tittar på dom

    29 april, 2017 kl. 9:46 e m

   • Så intressant! Undrar om det är någon slags nedärvd kunskap eller om han helt enkelt inte tycker att de ser goda ut. Du skulle nog ha märkt om han hade haft dåliga erfarenheter och blivit stucken så det är kan inte vara orsaken. Bra är det i alla fall 🙂

    29 april, 2017 kl. 9:51 e m

 2. Huvva att få famnen full med råtta 😉 Ja de är listiga djur de där men hade den varit riktigt listig hade den ju gjort precis som du skrev, hängt med bäddmadrassen ut och sedan smitit. Men där gick visst gränsen för smartheten…

  29 april, 2017 kl. 9:42 e m

  • Ja, det var synd att den inte insåg vad som var bäst för den. Men den kanske ramlade ur madrassen utan att kunna hejda det. Nåja, fortsättning följer…

   29 april, 2017 kl. 9:48 e m

   • Ja det verkar inte bättre 😉 Hoppas ni får iväg den lille rackaren på ett eller annat sätt.

    29 april, 2017 kl. 9:51 e m

   • Ja, vi får hoppas det 🙂

    29 april, 2017 kl. 9:52 e m

 3. Nära skjuter ingen hare! Vår hundras användes förr på Irland som råttfångare så där en Irish Softcoated Wheaten terrier bor finns inga råttor. Hittills har det stämt men om det är rena slumpen låter jag vara osagt 😉

  30 april, 2017 kl. 3:51 e m

  • Om du har vägarna förbi med din vovve så titta gärna in en sväng och släpp ner henne i vår källare 😉 Vi tar bort råttgiftet innan. Skämt åsido – jag ska ringa saneringsfirman på tisdag och säga att nu får de sätta in det tunga artilleriet och lösa det här.

   30 april, 2017 kl. 4:24 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s