Min blogg om allt och inget

Regn är bra

En lite desperat rubrik kanske och ett försök till att övertyga mig själv om att det faktiskt är så. Jag hade noga koll på min väderapp och samma dag som jag köpte min nya kamera passade jag även på att köpa gräsmattegödsel som bekämpar mossa. Vår gräsmatta består mest av mossa, olika slags ogräs och en hel del fina små blommor, typ tusenskönor och någon sort som brukar växa i stenpartier. Varken jag eller min syster orkar försöka gräva bort allt detta eller använda en mossrivare (tror jag att det heter). I stället har vi googlat efter andra möjligheter och det minst arbetsamma sättet att få en fin gräsmatta verkar vara att strö ut denna gräsgödning tre gånger med ca sex veckors mellanrum.

Vi har båda för oss att vi någon gång har hört att gödsling ska ske när det regnar eller väntas regn. Detta för att inte brännskada gräsmattan. Jag vet inte om det stämmer men det är i alla fall därför jag har haft sådan koll på min väderapp. Efter hundpromenad och en stunds vila hade jag planerat att gå ut och gödsla. Jag tar gärna på mig den sysslan eftersom jag ofta får se min syster sköta alla lite tyngre trädgårdssysslor. När det finns något som jag, i min skröplighet, orkar göra så blir jag glad för att jag också kan bidra lite.

När jag kände mig redo ringde min telefon och min andra syster tjoade glatt i luren. Självklart ville jag hellre prata med henne än gödsla så jag stoppade om mig själv med min mysfilt och gjorde mig redo för en stunds trevligt utbyte av information. Det resulterade i skrattkramp och jag trodde nästan att jag hade skrattat sönder en cysta, så ont fick jag. Det kanske inte låter så roligt men hennes beskrivning, av hur hon i går kväll fick ett sms med information om att larmet hade gått på en viss adress och att hon inte hade en aning om vad som fanns på den adressen, gav mig associationer och bilder i huvudet som var kul. Hon ringde mig för att fråga vilken adress vi har (hon har faktiskt varit här flera gånger) och om det förhåller sig så att vi har ett larm och om det gick på i går kväll vid halvelvatiden.

Jag kunde bekräfta att både adress och larm var vårt och att vår lillasyster, efter att ha larmat i går kväll, såg att hennes hund ville gå ut i trädgården. I sitt trötta tillstånd glömde hon larma av igen och en liten stund tjöt det i hela huset. Jag hade precis lagt mig och när jag hörde tjutandet förstod jag ungefär vad som hade hänt. Dessutom öppnade min syster dörren mellan våra lägenheter och skrek att det var hon som hade glömt larma av. Ingen panik hos mig alltså. Lite mer oro blev det hos vår storasyster som varken visste att vi har ett larm eller att hon tydligen står på listan över vilka som ska kontaktas om något händer (i ärlighetens namn ska jag erkänna att jag inte heller visste, eller kom ihåg, att hon står uppsatt där). Hon visste inte heller vilka kodord som vi och larmoperatören ska ge varandra vid kontakt. Så om hon hade ringt det nummer som angavs i sms:et så hade hon inte fått någon information från dem.

Nu vet vår storasyster hur det förhåller sig med detta och hon har fått veta vilka kodord som gäller. Jag fick, som sagt, väldigt ont av skrattandet och ni vet ju att jag dessutom blir väldigt trött av att prata (har med hoptryckta lungor att göra och att jag har svårt att få tillräckligt med syre när jag gör något mer än bara andas) så jag blundade en liten stund men jag hade ju bestämt mig för att gödsla och regnet hängde i luften. Envis och bestämd gick jag ut och slängde ut de väldigt små kulorna. Halva gräsmattan gödslade jag för ca två veckor sedan men gödslet tog slut så därför var jag tvungen att vänta till nästa rejäla regnväder. Nu är hela gräsmattan behandlad och kanske blir det bra eller så resulterar det bara i att min syster får klippa gräset lite oftare ett tag framöver. Det är hennes jobb eftersom hon vill ha en muskeldriven, motorlös gräsklippare. Jag brukar trimma lite i kanterna med grästrimmern och det är alldeles tillräckligt tungt jobb för mig.

Nu blev det väldig mycket som avvek från ämnet, att regn är bra. Men så blir det när fingrarna skriver det som ploppar upp. Egentligen ska man aldrig skriva rubriken innan inlägget är klart. Jag får väl avsluta med att konstatera att regn är bra för gödslade gräsmattor, potatisodlingar, grundvattennivå och för att motverka brandrisk i skog och mark. Dessutom behöver alla blommor och buskar i trädgårdarna vatten och alla vi villaägare slipper gå och kånka på vattenkannor när vi ska vattna i krukor och blomlådor. Det finns säkert massor av insekter som uppskattar att dricksvatten samlas i lövverken och tänkt så gott det luktar, efter en lång och dammig sommarperiod, när det äntligen regnar och världen ser ren ut igen.

 

9 svar

 1. Som det kan bli! Vi har angivit våra barn på listan om det går ett larm här så när Husse lyckades utlösa larmet medan jag var i Stockholm blev det full aktivitet på dem. De hade ingen aning om att de skulle informeras men nu vet de vad som gäller.

  Förr sa man alltid att man skulle gödsla vid regn för annars brände gräset. Dagens gödning/ogräsmedel fungerar nog inte på samma vis men vi passar alltid på när det regnar. Vår gräsmatta verkar vara i exakt samma skick som er men vi lägger inte så mycket energi på den. Miss E tuggar gärna i sig gräs och då vill vi inte att det ska finnas något giftigt där. Men nog skulle den behöva en rejäl omgång, den saken är säker!

  Ha en bra kväll!

  24 april, 2017 kl. 4:01 e m

  • Då har vi alla lärt oss något, man ska meddela de som är angivna där 😉
   Jag misstänkte att det inte längre är så noga med regn när man gödslar eftersom det inte stod något om det på förpackningen. Däremot stod det att det är helt ofarligt för husdjur för annars hade vi inte vågat använda det. Våra hundar äter också gräs och ibland även jord så det är viktigt. Det är inte jätteviktigt för oss heller med en perfekt gräsmatta men om det är så enkelt som att man bara behöver gödsla tre gånger, då är det värt att testa. Funkar inte det så får det nog vara som det är 🙂

   24 april, 2017 kl. 4:08 e m

 2. Ha ha… ja det kan uppstå viss förvirring om man inte berättar vilka som står som kontaktpersoner 😉 Men ett gott skratt ska ju vara hälsosamt sägs det så någon nytta var det väl med det också!
  Regn är bra – men ack så trist. Här vräker det ner just nu, stundtals blandat med snö. Himla trist med säkert bra för grundvattnet som sägs vara oroväckande lågt.

  24 april, 2017 kl. 7:12 e m

  • Hon hade varit ganska förvirrad och osäker på om hon borde ringa till larmföretaget och fråga vad som hade hänt. Nu vet hon i alla fall vad det är frågan om ifall det händer igen 🙂 Det är konstigt att hon inte har fått ett sådant sms förut. I början blev det några larm av misstag men då skickades inga meddelanden till henne.
   Vi får tänka på grundvattennivån när det regnar så kanske det känns lite bättre 🙂

   24 april, 2017 kl. 7:18 e m

   • Så sant! Det är liksom svårt att tänka sig att det är lågt grundvatten för vädret har ju inte känts så särskilt bra, men vid närmare eftertanke så har det ju inte regnat så mycket. Men fasiken vet om jag blir gladare för det (rent logiskt jo, men känslomässigt nej) 😉

    24 april, 2017 kl. 7:56 e m

   • Ärligt talat så blir jag inte heller glad när det regnar. Det regn som behöver komma kan gärna få komma nattetid 😉

    24 april, 2017 kl. 8:06 e m

   • Det skulle ju vara det optimala men det optimala blir ju sällan verklighet 😉

    24 april, 2017 kl. 8:10 e m

 3. Anki

  Hej … hittade dig via Anneri – trevligt med nya bekanta – och Znogge känner jag igen sen gammalt 🙂
  Det verkar som vi har samma sorts gräsmatta … alltså mossmatta med ogräs 🙂 Jag har köpt gödning men inte fått ändan ur vagnen och fått ut det ännu.
  Regnet är verkligen välbehövligt, men nog är det skönare med sol så här på våren.
  Vilken dramatik med larmet … så det kan bli 🙂

  25 april, 2017 kl. 7:18 f m

  • Hej! Kul att du tittade in här. Det är lustigt hur man hittar varandra genom gemensamma bloggvänner och bildar små bloggäng 🙂 Jag ska snart titta in hos dig också.
   Har du testat att gödsla för att få bort mossa förut och i så fall, fungerade det? Det ska bli spännande att se om tre gödslingar under sommaren gör skillnad. Det blir ganska dyrt om man ska göra så varje sommar men vi vill i alla fall prova.
   Det är tur att larmbolaget inte skickar ut någon så fort det tjuter. Men det är nog ganska vanligt med misstag 😉

   25 april, 2017 kl. 8:17 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s