Min blogg om allt och inget

Årets deklaration inskickad

I år var jag riktigt snabb och ååååh, vilken skön känsla det alltid är när det är avklarat. Nu för tiden är det ingen match jämfört med hur det var första gången jag skulle deklarera. Då var det fyra sidor med massor av uppgifter som skulle fyllas i och jag kommer ihåg att jag var väldigt nervös för att något skulle bli fel. Som tur var hade jag stor hjälp av min pappa, som var bankkamrer och väldigt kunnig när det handlade om siffror. Jag kommer inte ihåg vad det var som kändes så svårt men jag minns att jag och min man fick hjälp när vi hade byggt vårt första hus (jag var bara 21 år då, det är ju inte riktigt klokt) och jag tänkte då att utan min pappas hjälp hade vi inte fått till det. Nu, när jag är lite äldre och mer erfaren, inser jag att vi nog skulle ha kunnat läsa oss till det mesta men då var det nytt och skrämmande. Jag tror att mitt duktiga-flicka-syndrom spelade in lite. Det fick helt enkelt inte bli fel för då skulle jag ha skämts otroligt mycket.

I dag är det så enkelt. Inga extra bilagor för fondandelar som sålts och det var t o m väldigt lätt avklarat när jag hade sålt huset för några år sedan. Årets deklaration krävde bara en liten ändring. Jag och min syster står båda för alla lån gemensamt men det är bara ett förhållandevis litet lån som faktiskt är mitt. Vi har reglerat vad som gäller i ett eget avtal men skatteverket får uppgifter om att var och en av oss betalar 50% av alla räntor. Jag kollade upp vad jag egentligen har betalat och ändrade uppgiften. Sedan klickade jag iväg min deklaration och nu är det bara att så småningom betala restskatten. Som sjukskriven betalar jag betydligt mycket mer skatt än arbetande personer och det har jag inte brytt mig om att meddela de instanser som betalar ut pension och ersättningar efter min man. I stället sätter jag undan en summa för det ändamålet varje månad och betalar in skatten efter att deklarationen är gjord. Det blir ett antal tusenlappar varje år och då märks det tydligt vilken skillnad det gör för oss som inte har fått jobbskatteavdrag. Inte har jag blivit friskare för att jag får behålla mindre pengar i plånboken heller men det är ett annat ämne som jag avstår från att diskutera här.

En liten uppdatering om badrumsrenoveringen: det går framåt och mycket händer varje dag. Men oj, så mycket det är som måste göras innan väggar och golv kan sättas på plats. Jag har förstått att det är mycket detaljarbete efteråt också så den här veckan blir det inte färdigt. Troligtvis blir mattläggaren klar på fredag i alla fall.

5 svar

 1. Så skönt att ha deklarationen avklarad så snabbt. Men visst är det mycket enklare nuförtiden vilket jag tycker är skönt. Själv hoppas jag på att det går plus minus noll i alla fall men ett litet överskott skulle jag inte tacka nej till 😉

  Badrumsrenoveringar blir ibland trixigare än vad man tror men det verkar gå på rätt håll i alla fall vilket måste vara skönt.

  Ha en fortsatt bra tisdag!

  21 mars, 2017 kl. 1:38 e m

  • Det är skönt att ha det gjort och det känns lite som att jag nu har varit duktig och gjort min plikt 😉 Det där tvånget att vara duktig försvinner nog aldrig helt även om jag har lyckats minska det.
   Jag vet ju om att det blir restskatt och ungefär hur mycket det blir och då kan jag planera för det. Det vore värre om det kom som en överraskning.
   Min golvläggare verkar mycket gladare nu. Han är väldigt trevlig nu när vi har umgåtts lite och jag tror att han har klurat ut hur han ska göra för att det ska bli bra 🙂

   21 mars, 2017 kl. 2:48 e m

 2. Ja nog har det förändrats en del när det gäller deklarationen alltid. Skönt på många sätt sen kan man ju undra över hur mycket insyn ”storebror” har i våra liv. Inte för att jag har något att dölja för ”storebror” men ändå 😉

  21 mars, 2017 kl. 6:11 e m

  • Jag vill nog inte veta hur mycket som är synligt för myndigheter och andra lite mer skumma typer. I bland blir jag lite paranoid och får lust att täcka för webbkameran i datorn t ex. 😉 Som många andra vacklar jag mellan nyttan av det och integritetskränkningen. Helst vill jag tro att jag är så obetydlig att ingen bryr sig om att ha koll på mig 😉

   21 mars, 2017 kl. 6:43 e m

   • Ungefär så tänker jag också 😉 Men, det förenklar en del också – som deklarationen 🙂

    21 mars, 2017 kl. 7:33 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s