Min blogg om allt och inget

Blandad kompott

I bland har man inget att skriva om och i bland dyker flera idéer upp samtidigt. Jag, som just nu har ett väldigt stillsamt liv, får försöka hitta inspiration i de små vardagshändelserna. Den här gången dök det upp tre små inspirationskällor nästan samtidigt. Här är alltså tre vardagshändelser ur mitt inte så spännande liv.

Det var en underbar morgon. Lugnt och några minusgrader. Jag och vovvarna verkade vara helt ensamma i skogen och jag njöt av stillheten och av lite fågelsång. Friden fick ett abrupt avbrott när Nalle skällde glatt igenkännande. Där kom en riktigt god vän, den lilla beagleflickan Vera, och hennes husse. Som vanligt hälsade Kasper först med en liten svag svansviftning och genom att nosa lite. Efter det var han nöjd och ägnade sig åt andra lukter i gräset. Sedan fick Nalle komma fram och han talade högljutt om att han var glad. Lilla Vera la sig ner på rygg och hoppade sedan ivrigt omkring Nalle, lika glad hon. Veras husse vet om att mina problem gör att min luft i lungorna inte räcker till både prat och promenad samtidigt så vi tog olika stigar efter mötet.

Då hörde jag den. Ringduvan. Det är en fågel man inte kan ta miste på. Jag kan inte med bästa vilja i världen kalla sången för vacker men den är speciell. För mig är det en vårfågel och jag tänkte att det måste väl vara väldigt tidigt att höra den redan i februari, t o m i de här trakterna. Jag kollade upp det när jag kom hem och hittade uppgifter om att den kommer i mars-april. Ett ovanligt tidigt vårtecken med andra ord.

Bilden är hämtad från en sida med gratisbilder. Under bilden finns en länk där de som är intresserade kan lyssna på ringduvans läte. Jag tror att många känner igen det men kanske utan att veta vem som låter så.

Bildresultat för gratis bilder fåglar

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3275&grupp=6562&artikel=2776394#

Efter det obligatoriska hundkaffet, kaffe efter morgonpromenaden, var det åter dags för magkrångel. Den här gången hann det gå nästan tre veckor sedan sist. Som jag hade lovat, ringde jag och meddelade min kontaktsköterska. Förra omgångens prover visade ingenting och eftersom det blir lindrigare för varje gång så var vi överens om att inte bry oss så mycket om det här. Kanske har det med leverns tryck mot tarmarna att göra och kanske hindrar det de naturliga tarmrörelserna. Kanske bildas det då gaser och gifter när inte tarmen töms ordentligt och då blir det så här med jämna mellanrum. Många kansken och inget svar. Det är i alla fall inte salmonella eller några andra liknande bakterier.

Den tredje händelsen är egentligen inte en händelse utan mer en lärdom och en insikt. Ni vet att jag är en språknörd och på samma sätt som jag, har även min syster blivit indoktrinerad nästan från födseln till att värdesätta ett korrekt användande av vårt språk. Hon kom upp till mig, uppspelt över en upptäckt hon hade gjort när hon korrekturläste en föreläsar- och författarkollegas bok. I boken fann hon ordet ”vartdera” och eftersom hon blev osäker kände hon sig tvungen att ta reda på fakta om detta ord. Är det korrekt eller helt fel? Ska det inte vara ”vardera”?

Svaret på det gav henne en aha-upplevelse och då var hon tvungen att dela med sig till sin lika nördiga syster. Det handlar om den inre böjningen av sk adjektiviska pronomen, t ex ”varenda” och ”ingendera”.  Jag ska inte gå in i det grammatiska så mycket eftersom inte så många är intresserade. Men tänk er att ordet syftar på ett t-ord, t ex ett hus. Då böjer man orden så att det blir ”vartenda” hus och ”ingetdera” huset. Det ska alltså vara ett ”t” mitt i orden. Likadant är det med ordet ”vardera”. En exempelmening kan vara: vartdera huset hade två dörrar och vardera dörren hade ett brevinkast. När det syftas på ett t-ord (huset) ska det vara ”vartdera” och när det syftas på ett n-ord (dörren) är det korrekt att skriva ”vardera”.  Det är egentligen inte konstigare än att ordet ”ingen” blir ”inget” i samma situation. Här kommer en länk till en sida för ytterligare nörderi 😉

https://www.svd.se/manga-bryter-mot-regeln-om-inre-bojning

Nu när jag har lärt mig detta kommer jag alltid att känna tvånget till ett korrekt användande av vardera/vartdera. Det kommer förmodligen att leda till att folk tror att mina fingrar har halkat till eller att jag är helt fel ute. Men nu vet i alla fall ni, som har orkat bry er om slutet på det här inlägget, att jag bara följer de grammatiska reglerna om ni ser en sådan stavning här. Det här är ett ord som jag aldrig tidigare har funderat på och det är konstigt hur något som först ser så fel ut, kan se så självklart och rätt ut när man får den där insikten. Tack till min syster som gav mig denna lärdom 🙂

5 svar

 1. Intressant. Vet inte om jag sett ordet stavat på det sättet tidigare. Men när du beskrivit det blir det ju helt logiskt.

  24 februari, 2017 kl. 5:15 e m

  • Du fick alltså också lära dig något nytt 🙂 Jag tycker att det är kul att göra sådana upptäckter men det retar mig lite att jag har gjort fel i hela mitt tidigare liv.

   24 februari, 2017 kl. 5:39 e m

   • Äsch, man ska inte älta det som varit 😉 Men jag kan i och för sig förstå det, jag kan vara lite så jag också.

    24 februari, 2017 kl. 7:07 e m

 2. Intressant faktiskt för jag var lite ute på hal is när det gällde ”vartdera” men förhoppningsvis så ska det fortsättningsvis bli rätt för visst är det glasklart!

  Önskar dig en trevlig kväll 😀

  25 februari, 2017 kl. 4:29 e m

  • Jag är inte van vid respons på mina språkinlägg förutom i bland från mina barn. Därför är det kul att flera andra också tycker att det är intressant. Gillar man språk och att lära sig något nytt så blir det intressant. Varje gång någon av oss skriver vartdera så kommer vi andra att haja till och le igenkännande 🙂

   25 februari, 2017 kl. 4:37 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s