Min blogg om allt och inget

Bästa julfirandet på länge

Som ni vet så valde vi att fira jul en dag då alla i familjen hade möjlighet att vara med i stället för att vänta till julafton och inte vara fulltaliga. I går hade vi vår julafton och den var så alltigenom rolig, mysig och härlig som jag hade hoppats och trott. Det här är inget fejkat facebook-titta-vad-vi-har-det-bra-inlägg. Det var verkligen precis så bra som man bara kan ha det när man är riktigt synkade.

Det är tredje julen sedan vår familj så grymt decimerades och jag tror att vi nu har lyckats gå vidare utan att för den skull glömma. Tidigare jular har vi sett honom i alla möjliga situationer för han spelade en väldigt viktig roll i vårt julfirande. Även om vi de senaste jularna har haft det trevligt så fanns skuggorna hela tiden där och det förtog en del av glädjen. Nu pratar vi fortfarande om honom och tänker oss in i hur det var men det gör inte riktigt lika ont längre. Jag vet inte hur jag ska beskriva skillnaden. Varken sorgen eller saknaden är borta men de tynger inte lika mycket. Vi glömmer inte, det kan vi inte, men minnena lockar numera fram fler leenden även om det är blandat med en del vemod.

Vi började kl 07.00 med att jag satte på julmusik och väckte de andra. Ungarna åt sin frukost (jag hade redan ätit min) och jag plockade fram varsin morgonjulklapp åt dem. Sådana julklappar ska innehålla något som man kan fördriva tiden med fram till julklappsutdelningen på eftermiddagen. I år blev det paket med tröjor och massor av pysselmaterial och alla fick designa sin egen jultröja (inköpt på Rusta och jag är faktiskt förvånad över att tröjorna var av så skaplig kvalitet). Lite tveksam var jag till hur det skulle bli mottaget men det blev bara positiva tongångar. Snart var vi allihop igång med att sy och många skratt klingade medan vi skapade.

20161222_130808.jpgVi gjorde avbrott för att duka fram vårt julbord som den här gången var helt veganskt förutom julskinkan. Eftersom ingen av oss tjejer är vegan så äter vi det traditionella julbordet den 24:e och rättar oss efter min sons kosthållning när vi firar tillsammans. Numera kan man hitta en hel del god färdig vegansk mat och både köttbullarna och prinskorvarna överraskade med hur gott de smakade. Utöver det åt vi hovmästarsill, med kokt aubergin i stället för sill, paranötstek, svampjansson, rödbetssallad, bröd och potatis. Gott alltihop och kanske var det t o m så att svampjansson är godare än den ordinarie Janssons frestelsen. Med en äkta julskinkssmörgås som tillbehör så blev julbordet väldigt lyckat och faktiskt alldeles lagom omfattande.

dsc_0140Efter maten vilade några av oss medan några andra fortsatte med sina tröjor. Alla tröjor blev olika och personligt utformade men vi hade en gemensam detalj. Vi har alla satt små bjällror ovanför muddarna på ärmarna så när vi rör på armarna så pinglar det så stämningsfullt (eller störande om man hellre vill det).

När det var mörkt delade vi ut julklapparna och det är en procedur som vi är mästare på att dra ut på. Varje paket ska vändas och klämmas på och man ska gissa vad rimmet betyder. Naturligtvis väntar vi med nästa paket tills det senast utdelade är öppnat och alla kommentarer är avklarade. Rimmen var mer avancerade än brukligt och stundtals var vi riktigt imponerade. Även under den här stunden skrattade vi mycket. Både åt rimmen och åt gissningarna men även åt tokiga texter från leverantörer och åt hur vi har tänkt när julklapparna valdes ut. I år var min systers hund med oss eftersom hans matte var iväg och gjorde några ärenden och han trodde att alla paket var till honom. Tyvärr  hade tomten inte tänkt på att han skulle vara med oss men han fick smaka en del av Kaspers julklappar.

dsc_0147

Enligt vår tradition ska det serveras risgrynsgröt och skinkmackor efter julklappsutdelningen. Gröten kokades i år på mandelmjölk och soyagrädde och resultatet blev väldigt bra. Med vanligt mjölk till gröten märktes det ingen skillnad.

Kvällen kom och alla var trötta. Vi uttryckte allihop att vi var nöjda med vår julafton och att det hade varit jätteroligt. I dag känns det lite konstigt. För oss är det juldagen men samtidigt ploppar det in annonser i mobilen där man uppmanas att skynda sig att fynda de sista julklapparna. Jag har fått hejda mig från att önska god fortsättning när jag har mött någon annan morgonpigg hundpromenerande person. När det kom ett blomsterbud i förmiddags med en fin blomma och en julhälsning från min svärmor blev det också en tankevurpa. Nu måste jag nog försöka ställa in mig på att det faktiskt är julafton om några dagar och om vi äter julmat och tittar på Kalle Anka så dyker nog julkänslan upp en gång till.

dsc_0129 dsc_0148

2 svar

 1. Vilken bra dag ni fick tillsammans även om ni tjuvstartade firandet något. julen blir helt enkelt vad man gör den till och att kunna träffas är det absolut viktigaste.

  Jag förstår precis vad du menar och just så är det. Skulle förmodligen ha svårt att förklara det själv men jag kan bara instämma till 100%

  Önskar dig och din familj fortsatt fina juldagar även om inte hela er flock kan vara samlad ❤

  Kram

  23 december, 2016 kl. 11:25 f m

  • Jag har helt enkelt väldigt juliga ungar och det går inte att låta bli att ha roligt med dem 🙂
   Man kanske inte måste kunna förklara för det finns så många som vet precis hur det är. Av någon anledning är det faktiskt skönt att veta att det är välkända känslor hos många. Det blir en slags gemenskap.
   Vi kommer att ha en lugn och skön julafton då vi äter julbord med min syster och hennes son och på juldagen firar vi lite med dem och några till.
   Jag önskar er en riktigt fin jul trots att någon kommer att saknas hos er ❤

   23 december, 2016 kl. 12:34 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s