Min blogg om allt och inget

Upp som en sol och ner som en pannkaka

Min telefon ringde och eftersom jag väntade ett samtal från ett företag svarade jag fast jag inte kände igen numret. Det brukar jag aldrig göra. För det mesta säger min eniro-app till om det är ett företag som bedriver försäljning eller marknadsföring och om det inte sker men jag inte känner igen numret så låter jag bli att svara. Om någon, vars nummer inte är synligt, vill mig något så får de lämna ett meddelande.

När jag svarade presenterade en glad och trevlig röst sig och sa att han ringde från kombilotteriet. Efter att jag hade bekräftat att jag var jag sa han att han kom med väldigt goda nyheter. Jag kände hur mina mungipor for upp och hörde hur glad min röst blev. Den artiga mannen  fortsatte med att berätta att eftersom de firar 60-årsjubileum så betalas många fler vinster ut och det är inte frågan om några handdukar eller ljusstakar utan stora pengavinster eller dyra semesterresor. Han sa att nu kan jag tala om att kl nio i morse blev det klart att… (där dunkade mitt hjärta snabbare och jag såg inom mig hur jag glatt berättade för min syster och mina barn att nu väntar en gemensam resa och vi kan byta alla fönster i huset)…du är en av två utvalda som ska få möjligheten att för endast 149:- få en jubileumslott med fördubblade vinstchanser och…

Där avbröt jag honom och sa att jag inte var intresserad. Han lät uppriktigt förvånad när jag tackade nej men jag blev så irriterad på försäljningstricket. Jag önskar att jag hade sagt hur jag kände men i stället var jag lika trevlig som jag brukar vara när jag avböjer ”fantastiska” erbjudanden. Jag kan inte tro att det är en bra strategi att få folk att tro att en vinst ska betalas ut och så ska man bara få en rabatterad lott. Jag blir bara frestad att säga upp den lott jag har men det vågar jag inte för man vet ju aldrig. Men besvikelsen gick fort över. Jag får fortsätta hoppas. Det är min tur nu tycker jag.

Nu sitter jag här och väntar på att min son ska komma med tåget. Jag hade planerat att dammsuga idag men i stället har jag använt mina krafter till att åka till affären och fylla på förrådet av vego-mat. Jag får titta på dammråttorna ett tag till men vad gör det? Min son ser dem säkert inte och jag är inte särskilt ledsen över att inte kunna göra det idag. Det är ju betydligt mycket roligare att umgås med sonen än att dammsuga 🙂

6 svar

 1. Får jag fråga varför du tackade nej? Var det för att du uppriktigt tyckte att det var ett dåligt erbjudande eller var det snarare för att du kände dig lurad av hans introduktion? Nyfiken på vilka kognitiva processer som låg bakom. För jag tyckte inte att erbjudandet var uppenbart svindel – fördubblade vinstchanser låter ju helt okej.

  18 oktober, 2016 kl. 4:15 e m

  • Det var besvikelse samtidigt som jag faktiskt inte brukar köpa saker per telefon. Jag vill ha tid att tänka och helst läsa erbjudandet så att jag verkligen uppfattar allt. Men jag blev verkligen irriterad och kände mig lite lurad. Ärligt talat vet jag inte om det var ett bra eller ett dåligt erbjudande. Jag lyssnade inte färdigt. Men även fördubblade vinstchanser är små chanser.

   18 oktober, 2016 kl. 4:21 e m

   • Jag förstår dig, och jag tycker det är bra att ha som tumregel att aldrig tacka ja till erbjudanden via telefon, oavsett hur bra det låter. Vill man verkligen ha det kan man kolla upp det på nätet efteråt och dubbelkolla så man inte missat något.

    Men jag tycker ändå det är intressant hur erbjudandet färgades av din känsla av ha blivit lurad, särskilt eftersom jag just nu studerar attityd- och beteendepåverkan. Inte särskilt bra säljteknik kanske, iaf inte om man som du är lite medveten om sådana där knep och därför blir irriterad av dem 🙂

    18 oktober, 2016 kl. 4:35 e m

   • Kul att jag kunde bli ett exempel som du kan studera 🙂 Jag vet inte om jag reagerar som andra. Kanske blir jag mer tjurig än gemene man. Jag tror faktiskt att jag har lärt mig att vara skeptisk mot fagra löften tack vare din pappas misstro mot allt sånt 🙂 och det upplever jag som något bra.

    18 oktober, 2016 kl. 6:19 e m

 2. En sådan inledning ger sken av att det handlar om något mer förmånligt även om personen i fråga inte for med osanning. Själv blir jag tyvärr bara irriterad av sådana samtal. Vetskapen om hur höga löner som tas ut gör mig inte mer vänligt stämd heller…

  18 oktober, 2016 kl. 10:02 e m

  • Undrar om det är en allmän strategi hos kombilotteriet som alla deras säljare måste följa. Om både du och jag reagerar med irritation borde fler tycka likadant. Jag tror inte att det är framgångsrikt men jag kanske har fel.

   18 oktober, 2016 kl. 10:14 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s