Min blogg om allt och inget

Ny läkare

I dag var det återigen dags för ett rutinläkarbesök och jag fick träffa min nya läkare på mag/tarmmottagningen. Det är där de håller koll på mig och min lever tills det blir dags för organbyte. Det var en väldigt trevlig och varm läkare och hon gick igenom allt som skulle gås igenom men när hon avslutade med ”har du några frågor” kunde jag inte låta bli att leende fråga om hon kunde något om min sjukdom så att hon kunde besvara mina frågor. Med ett lite generat ansiktsuttryck medgav hon att hon inte hade mycket kunskap om det och då sa jag att det brukar vara så och om jag behöver veta något så letar jag upp det på nätet eller kontaktar specialist på Sahlgrenska. Jag ville inte vara ohövlig och jag tror inte att hon tog illa upp. Vi hade ett trevligt samtal för övrigt och hon höll med mig om att det nästa gång räcker med en telefonkontakt om jag inte blir påtagligt sämre.

Det blev faktiskt en liten förändring till följd av besöket. Jag trodde att jag gjorde något bra när jag bytte ut två citodon per dag till två alvedon men enligt min nya läkare blir det för mycket paracetamol som kan skada levern. Hon tyckte att jag skulle ta fler citodon i stället och då får jag väl göra det. Jag var helt övertygad om att det var bättre att minska på de starka, beroendeframkallande pillren men så fel jag hade. Undrar om alla läkare har samma uppfattning. Jag har ju berättat om att jag kombinerar citodon med alvedon för andra läkare och ingen annan har sagt något om att det inte är bra. Jag har bara fått höra att jag inte får ta fler än totalt åtta piller om dagen.

Om jag var läkare och visste att jag skulle träffa en patient med en ovanlig sjukdom så skulle jag läsa på lite om den sjukdomen. Om inte annat så för att det måste vara intressant att lära sig något nytt när man får tillfälle att se och undersöka själv. Men även för att kunna svara patienten på de frågor som kan komma.

8 svar

 1. Sara

  Tyvärr är det nog så att de flesta läkare inte har tid att läsa på inför sina tidsbokningar.

  20 september, 2016 kl. 7:52 e m

  • Nej, det är nog så och jag förstår dem. Men en liten del av mig tycker att de borde vilja lära sig lite om det är något de inte förstår.

   20 september, 2016 kl. 8:06 e m

 2. Det borde vara en självklarhet att läsa på så att man i alla fall kan grunderna om en sjukdom. Men kanske är det så att tiden inte finns… Paracetamol är inte bra för levern så det var nog ett gott råd i alla fall. Hoppas att det är dags snart…

  20 september, 2016 kl. 10:02 e m

  • Jag skulle nog skämmas lite om jag jobbade på en avdelning där de har hand om leversjukdomar och inte kunde svara på frågor om en av de sjukdomarna. Men samtidigt förstår jag att tiden inte räcker till och jag kan respektera att hon erkände sin okunnighet. Flera läkare har gett mig direkt felaktiga svar i stället. Det är värre.
   Jag ska följa hennes medicinordination för det området behärskar hon säkert.
   Jag hoppas också men tror att det dröjer.

   20 september, 2016 kl. 10:35 e m

 3. Ina

  Jag tycker att kommer det någon med en sjukdom som ingen läkare på plats kan något om så får någon lära sig. Om jag ska sköta marknadsföringen åt en kunds produkt så måste jag ju lösa in mig på produkten både för att kunna rekommendera val inför framtiden men även svara på ”standardfrågor” som kan höra till just den produkten. Jobb som jobb om man ska vara lite skral. Inte bara läkare har en stressig sits. Intressant med tabletterna! Kram

  21 september, 2016 kl. 8:38 f m

  • Det jag tycker är underligt är att intresset inte finns. Även om det är en ovanlig sjukdom så kan det dyka upp någon mer med den diagnosen och den här läkaren är ansvarig för mig både fram till och efter transplantationen. Men förmodligen är hennes uppgift bara att ha koll på provsvar, skriva recept och att rapportera om detta till Sahlgrenska. Det kanske inte räcker för att motivera till att läsa på om själva sjukdomen. Jag vill inte döma någon men lite konstigt är det.
   Ja, båda sorterna innehåller paracetamol men just den substansen blir mindre om jag håller mig till bara citodon. Förut har jag fått uppfattningen att jag gjorde rätt som minskade på den starkare sorten men det spelar tydligen ingen roll att jag har utvecklat ett beroende.
   Kram.

   21 september, 2016 kl. 9:59 f m

   • Ina

    Det ligger väl inget ekonomiskt intresse i att lära sig mer om just de besvären förmodligen och då sker det inte på automatik, så krasst är det nog ofta tyvärr 😔 Tur att det finns de som ändå tagit reda på saker så att du kan googla fram dom ❤

    21 september, 2016 kl. 11:27 f m

   • Det finns en del info på nätet och mycket har jag lärt mig i den fb-grupp som är för oss med PLD 🙂

    21 september, 2016 kl. 12:21 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s