Min blogg om allt och inget

Min egen teori

De senaste dagarna har jag börjat fundera på samband och verkan när det gäller min ork. Det började med att jag ringde till en av mina döttrar när jag mådde ganska bra. Jag kände mig inte särskilt febrig och värktabletterna gjorde fortfarande nytta. Ändå blev jag väldigt trött efter ett tag. Min hjärna orkade inte hänga med i samtalet och jag kände att jag bara ville blunda och slippa omvärlden en stund.

Då slog det mig plötsligt, och det var konstigt eftersom min hjärna började strejka, att orsaken till min trötthet måste vara en helt annan än mina abstinensbesvär av medicinen. Ja, inte all trötthet. Det är klart att jag blir trött när jag känner mig influensasjuk också. Men den trötthet som kommer när jag pratar måste ju ha samma orsak som att jag inte orkar prata och gå samtidigt. Luften räcker inte till. Mina lungor trycks ihop av min växande lever och alla cystor och eftersom jag inte djupandas (det gör ont) så får inte hjärnan tillräckligt mycket syre när jag pratar. All luft går åt till ansträngningen att prata.

Efter den här funderingen, jag vill inte kalla det en insikt eftersom jag inte vet om det stämmer, har jag haft lite koll på hur jag reagerar när jag pratar. Jag blev lika trött efter ett samtal med min syster då vi pratade ungefär lika mycket. Efter en stunds vila mådde jag bättre igen. Likadant har det varit vid övriga telefonsamtal. Jag har ringt när jag har mått skapligt men blir jättetrött efter en stund.

Detta är min egen högst ovetenskapliga studie av hur jag påverkas och eftersom jag inte har någon medicinsk utbildning måste nog en läkare bekräfta mina misstankar. Men håll med om att det verkar troligt.

Något annat som tröttar ut mig är att sitta på huk och utföra något. Jag tar helt slut. Det har jag märkt nu när jag nästan varje dag har rensat bort ogräs från garageinfarten. Det går bara inte. Men om jag tar fram ett sittunderlag och sätter mig som en skräddare så funkar det bra i 20-30 min.

DSC_0841

Undrar om huksittande också påverkar lungor och syresättning. Den ställningen klämmer ju ihop organen och gör det värre. Men då är det inte bara hjärnan som får syrebrist utan det känns som om hjärtat och pulsen börjar skena. Jag har ett väldigt väl fungerande hjärta så det är ingen fara men trött blir jag. Jag satt nyss ute på gruset och rensade lite och funderade samtidigt. Jag tänkte att jag måste gå in och skriva om det och höra om någon därute vet om min teori kan stämma. Jag ska inte träffa någon läkare förrän i augusti och nu är jag nyfiken. Eller kanske kan jag fråga den läkare som ska göra en ultraljudsundersökning på mig om några veckor. Men då får den läkaren inte verka alltför stressad för då vill jag inte störa i undersökningen.

Detta är, som sagt, bara en teori men jag är förvånad över att jag inte har sett sambandet tidigare. Jag har ju i över ett år vetat att jag inte kan prata medan jag går och att det troligtvis beror på leverns tryck mot lungorna.  Kanske behövde jag bli lite hjärnslö för att kunna släppa fram den tanken 😉

4 svar

 1. Även om det är din teori och du är amatör så känner du din kropp och kan se sambanden. Göra iakttagelser och dra slutsatser så säkert är det så… Man känner helt enkelt sig bäst själv men ibland tar det lite tid innan man inser vissa saker.

  Kram och trevlig söndag!

  19 juni, 2016 kl. 11:33 f m

  • Ja, du har säkert rätt i att man vet hur man själv fungerar och kan förstå sin egen kropp utan att egentligen förstå allt. Jag tror på min teori men tycker ändå att det ska bli spännande att få höra en experts åsikt 🙂
   Solen börjar precis titta fram så det blir nog en fin söndag. Jag önskar detsamma till dig.
   Kram.

   19 juni, 2016 kl. 11:58 f m

 2. ina

  Det låter ju väldigt rimligt oavsett vad doktorn kommer svara kan man ju tänka sig. Jag själv har funderat på relaxator, fast inte läst tillräckligt om den ännu. Finns en grupp på facebook som heter medveten andning där det står om bla den, finns även en hemsida. Även om du inte kan ta tillräckliga andetag så borde du kanske ändå eller just pga det få hjälp att se om du kan andas på ett annorlunda sätt och ta vara mer på syret?
  Stor kram fina du

  19 juni, 2016 kl. 9:13 e m

  • Nu har jag googlat relaxator och kanske vore det bra. Men jag vill nog få bekräftat att min teori stämmer och kanske goda råd av min doktor. Jag tror inte att min andning blir bättre så länge min lever tar så stor plats i min buk och sedan hoppas jag att jag kommer att kunna andas som man ska igen. Ändå borde det finnas någon teknik som hjälper just i min situation. Jag ska fråga om det. Tack för tipset 🙂
   Bamsekram ❤

   19 juni, 2016 kl. 9:32 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s