Min blogg om allt och inget

Trygghet

Det finns många olika sorters trygghet och jag hör till den lyckliga skara människor som känner att jag är trygg på nästan alla sätt. Det jag inte har är tryggheten i att ha en livskamrat men det är som det är och jag vill aldrig ha den sortens trygghet igen. En annan osäker faktor har hittills varit hur min ekonomi kommer att vara om tre år när utbetalningarna från min mans pensionssparande och en del försäkringar upphör. Eftersom jag har sjukpenning och troligtvis aldrig kommer ut i arbetslivet igen kan jag inte påverka min personliga inkomst. Därför har jag levt ganska sparsamt för att kunna sätta undan så mycket pengar som möjligt till sämre tider. Utöver det pensionssparande som jag har haft sedan jag var 20 år har jag satt undan några hundratusen kr efter husförsäljningen i Jämtland,  för att kunna komplettera min ynkliga inkomst med när det behövs.

Men förhoppningsvis har jag många år kvar och lite orolig har jag varit för om pengarna ska räcka till att jag ska kunna bo kvar i huset tillsammans med min syster eller om jag ska ha råd att ha en bil.

Nu är det med lite blandade känslor som jag kan konstatera att jag aldrig mer behöver oroa mig för min ekonomi. Hur många människor kan säga så?  Jag är otroligt lättad över att min inkomst är tryggad så länge jag lever. Ingen jätteinkomst men lika mycket som jag har nu plus ca 2500 kr netto till per månad. När utbetalningarna upphör blir jag kompenserad med motsvarande belopp och vid varje framtida förändring av min inkomst regleras ersättningen upp eller ner så att jag alltid kommer att ha 55% av min och min mans totala gemensamma inkomst innan han dog. Det blir en ganska stor skillnad för mig eftersom min mans inkomst var nästan tre gånger så stor som min.Inkomsten kommer att räknas upp varje år med en viss procent. Detta är förslaget från försäkringsbolaget till trafikskadenämnden och det är inte troligt att beslutet blir mycket annorlunda. Det är alltså trafikförsäkringen på den vältande skogsmaskinen som ska ersätta mig för utebliven försörjning under resten av mitt liv.

Jag kommer inte att börja slänga pengar omkring mig för min personlighet får mig att vilja fortsätta spara för oförutsedda händelser. Men jag behöver aldrig mer fundera över hur det ska bli när jag bara har min lilla sjukpenning kvar. Jag kan köpa kläder och någon resa ibland utan den där krypande lilla ångesten och jag behöver inte snåla på alla de små vardagliga nöjena. T ex böcker, växter, god mat och mycket annat. Jag är trygg och trygghet ger frihet.

Blandat med glädjen och lättnaden kommer naturligtvis några stänk av dåligt samvete och en känsla av att det är orättvist. Hur kan jag vara så glad över att få pengar för att min man inte finns längre? Men jag slår bort de tankarna. Jag känner en väldigt stark trygghet i att jag älskade honom och i att han skulle vara lika glad för min skull som jag är om han fanns någonstans därute och kunde se mig.

Den känsla jag har av att det är lite orättvist beror nog på att jag vet att det finns väldigt många som kämpar med svåra ekonomiska förutsättningar och så slänger jag ur mig att jag har en så trygg framtid. Det är tillfälligheter som avgör och jag undrar hur det hade varit om min man t ex hade ramlat ner från taket på vårt hus. Då hade jag varken fått ersättning från arbetsgivarens arbetsskadeförsäkring eller från den här försäkringen. Många måste kämpa både med sorgen och med en mycket sämre ekonomi i det läget och det är ett smolk i glädjebägaren. Men jag kan ändå inte låta bli att känna glädje för min egen skull. När min man inte kunde se till att fortsätta leva tillsammans med mig och finnas här hos mig så är det ändå skönt att veta att jag kommer att ha den ekonomiska tryggheten.

9 svar

 1. Som man säger kan man ju inte köpa varken lycka eller trygghet men nog 17 hjälper det till att inte behöva oroa sig för det ekonomiska!
  Så glad för din skull och din man drar säkert en lättnadens suck då han kanske oroat sej för hur du ska få det i framtiden ❤

  20 maj, 2016 kl. 3:54 e m

  • Tack fina du 🙂
   Jag behöver inte så mycket för att känna mig nöjd men det är väldigt skönt att slippa oron 🙂

   20 maj, 2016 kl. 4:30 e m

 2. Ina

  Det är ju så underbart att du inte behöver oroa dig för det. Det blir nog en del energi sparat tack vare det ❤

  21 maj, 2016 kl. 11:40 f m

  • Jag är väldigt tacksam för att slippa den energitjuven 🙂
   Kram ❤

   21 maj, 2016 kl. 2:33 e m

 3. Det finns mycket som man inte kan köpa för pengar men det är ändå ett bekymmer mindre att inte behöva oroa sig för ekonomin så jag förstår dig precis. Jag behöver inte heller göra det vilket är skönt för om man lever och har hälsan så lär inte min pension bli så imponerande tyvärr. Då finns det ett kapital i bakgrunden och det är verkligen en trygghet.

  Trevlig lördag!

  21 maj, 2016 kl. 2:08 e m

  • Då kan vi båda luta oss tillbaka och njuta av att debet och kredit kommer att gå ihop för alltid 🙂 Jätteskönt!
   Kram ❤

   21 maj, 2016 kl. 2:35 e m

   • Ja, verkligen 😀

    Kram

    22 maj, 2016 kl. 10:56 f m

 4. Säga vad man vill om klyschan ”lycka kan inte köpas för pengar” men med trygghet så är pengar en väldigt viktig faktor. Så det är himla skönt att du blivit av med den energitjuven ❤️ Kram

  25 maj, 2016 kl. 12:29 f m

  • Pengar är inte viktiga så länge man har tillräckligt men om man kommer till det läge då man börjar oroa sig för ekonomin så blir de plötsligt det mest centrala i livet. Nu kan jag sluta fundera på det och hitta roligare saker att tänka på 🙂
   Kram ❤

   25 maj, 2016 kl. 6:44 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s