Min blogg om allt och inget

Panik

Hur ska jag hinna allt och hur ska jag kunna orka allt jag känner att jag vill och måste. Jag kan inte bara se på hur allt förstörs för att ingen vill eller hinner ta hand om det. Och om jag orkar det jag vill, var ska allt få plats?

Ni kanske förstår att det är det som växer och går att äta som ger mig dessa panikkänslor. Just nu är det rabarbern som nästan exploderar av växtkraft. För någon vecka sedan tittade små röda knölar upp och nu är redan blomningen på gång. Stjälkarna är halvmeterlånga och en del ännu längre. Jag har plockat in en hel famn full med nyskördad rabarber och av en del blir det veganska rabarberpajer, lite blir till rabarberkompott och resten ska jag baka en långpannekaka med.

Nu tycker ni nog att jag är lite väl gnällig för det är väl alltid bra att ha lite i frysen att ta fram när man blir sugen. Ja, så är det men mitt problem är att det inte ens syns att jag har skördat så mycket jag kunde bära med mig. Dessutom har jag pajer och infryst, tärnad rabarber kvar sedan förra sommaren. Det finns massor av smarriga frestelser att använda rabarber i men allt ska helst ätas upp också. En liten ljusning finns. Min syster har köpt en ny kyl/frys och kanske får plats med lite fler bakverk i år. Kanske kan jag smyga dit lite kompott och någon kakburk utan att hon märker det 😉
image

DSC_0741Hädanefter få de som kommer på besök (inte många eftersom jag inte orkar med dem) och inte har egen rabarber inte åka härifrån utan ett stort lass med rabarber. Tyvärr är det väl så att nästan alla med trädgård har egen rabarber så det är nog inte så lätt att bli av med den på det sättet.

Likadant blir det när äppelsäsongen börjar. Våra sex äppelträd blommar så vackert nu men snart blir det massor av kart och sedan börjar gräsmattan översvämmas av fallfrukt som måste tas om hand. Förra året bakade jag kakor i parti och minut men jag tror inte att jag orkar skala så många äpplen i år. Men visst är det hemskt att behöva slänga korgvis med äpplen i komposten? Vi gav bort massor av äpplen förra säsongen men trots att jag bakade massor så blev det alldeles för mycket som förstördes.

DSC_0740Vi har även en krusbärsbuske, flera vinbärsbuskar och några körsbärsträd. En liten slånaronia kommer att ge oss ytterligare skördar om några år men ännu blir det inte mer än att det räcker med att man stoppar några i munnen när man går förbi.

Det är helt fantastiskt att vår trädgård kan erbjuda oss så mycket. Jag vill inte beklaga mig över det och jag ska försöka att bara vara glad för allt det vackra och goda. Men jag kan inte hjälpa att jag blir lite stressad av att inte kunna ta tillvara allt. Jag avslutar med en liten intern vink till min syster. Där har du en miljö som både är en energitjuv och en stor glädje 😉 Som en liten förklaring till er andra kan jag berätta att en av min systers föreläsningar handlar om hur olika miljöer hjälper eller stjälper oss och hur vi själva kan påverka dessa miljöer. Jätteintressant att lyssna på eller läsa om.

Nu är pajerna färdiga och jag ska gå och rensa och skära den sista rabarbern innan det är dags för lite lunch och en sovstund.

9 svar

 1. Peter

  Frys ner rabarbern nu och blanda sen med körsbär. Blir en otrolig god saft.

  13 maj, 2016 kl. 1:33 e m

  • Tack för ett spännande tips 🙂 Det är bara det att varken jag eller Gunnel dricker saft. Kanske provar att göra lite och bjuda ungarna på när de kommer.

   13 maj, 2016 kl. 1:55 e m

 2. Vill du bli av med dem utan att behöva slänga så finns det säkert någon skänkessida på fb. Vi ha en i Norrköping så det borde finnas!
  Det finns säkert många som blir glada över att bara behöva hämta!

  13 maj, 2016 kl. 2:02 e m

  • Det är också en bra idé. Tack för den 🙂 Ska tänka på det när jag har gett upp.

   13 maj, 2016 kl. 2:41 e m

 3. Hos oss har aldrig rabarbern trivts så hade jag bott i dina trakter så hade jag smugit förbi och hämtat lite 😉

  Hos oss gör en del så att de lägger äpplen i en korg och sätter utanför tomtgränsen med uppmaning att ta. Allt brukar försvinna väldigt snabbt!

  Kram och trevlig kväll 😀

  13 maj, 2016 kl. 7:41 e m

  • Du skulle inte behöva smyga utan få både rabarber och kaffe 🙂
   Jag har tänkt på korgalternativet men jag tror att äppelträden i det här området är fler än människorna som bor här. Men jag kanske gör ett försök med det i alla fall.
   Kram ❤

   13 maj, 2016 kl. 9:16 e m

 4. Ina

  Jag förstår att du blir stressad men bli inte det. Låt det komma all underbar frukt och fina bär, sätt ut att det är självplock i lokal Facebookgrupp, resten får du låta vara. Trädgården kanske får vara lite oplockad i år. Hellre det än att stressen gör att du blir tröttare och kanske svagare. Du är ju ändå viktigast just nu ❤ För övrigt låter det härligt med all rabarber som jag alltid haft gott om men verkligen saknar nu i lgh. Älskar rabarber. Stor kram ❤

  14 maj, 2016 kl. 7:42 f m

  • Synd att du bor lite för långt bort för att bara göra en liten utflykt till vår trädgård. Du vet att du ändå gärna får komma och förse dig 🙂 Du kanske skulle försöka odla rabarber i en stor kruka på din uteplats. Med den växtkraften klarar den sig nog överallt.
   Självplock är en bra idé men jag är lite för introvert just nu för att vilja ha folk i trädgården utan att riktigt kunna styra över det. Men jag ska försöka att se bortom allt jag inte kan ta hand om och bara njuta av bakverk och lummig trädgård 🙂 Jag ska lyda ditt kloka råd och tänka att jag är viktigare än fallfrukt och övermogen rabarber.
   Kram ❤

   14 maj, 2016 kl. 8:20 f m

   • Ina

    Ja verkligen så mycket viktigare!!! ❤ ❤

    14 maj, 2016 kl. 9:49 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s