Min blogg om allt och inget

Det är inte lätt att lära gamla hundar sitta

I förberedelserna inför min kommande transplantation (som känns overklig och förmodligen ligger långt fram i tiden) ingår det att en dietist ska gå igenom mina kostvanor och ge mig råd. I går träffade jag den dietist som ska ha hand om mig och jag fick lära mig att grönsaker är bra och en viktig del av kosten 😉

Vi gick igenom mitt kostintag och hur mina dagar ser ut. Hon kom inte med en massa pekpinnar men visade mig en väldigt pedagogiskt utformad skylt med några bilder, bl a en broccoli. Under de olika bilderna fanns det listor med ”bra” kost.

Jag gillar verkligen grönsaker men oftast är jag för lat för att göra en sallad eller tillaga grönsaker på annat sätt. När jag är hungrig vill jag ha mat genast och helst ska det finnas något som bara behöver värmas. Därför lagar jag ganska mycket mat de gånger jag känner inspiration och sedan fryser jag in matlådor. Det vore inte så svårt att peta ner lite kokta grönsaker eller några tomater i dessa matlådor men jag bryr mig faktiskt inte tillräckligt mycket om att jag ska äta nyttigt för att engagera mig i det. Dumt, eftersom det är gott, men så är det.

Det är ganska kul att nu ha möjlighet att läsa sin egen journal på nätet. Alla regioner har inte den möjligheten ännu men här i Östergötland går det. Jag kikade in och läste dietistens anteckningar om mitt besök och som jag trodde, hon avslutade med att jag borde öka intaget av grönsaker och fisk. Men för övrigt ska jag fortsätta precis som jag gör. Kanske tar jag till mig det hon sa eller så struntar jag i det. Efter att ha sett vad ätstörningar kan ställa till med är alla dieter och tabun gällande mat bannlysta hos mig. Jag äter det jag vill ha och det blir ganska varierat utan att jag tänker efter så mycket. Jag är alldeles för gammal för att orka bry mig. Men kanske blir det någon mer grönsak framöver.

6 svar

  1. Skönt att hon inte kom med några pekpinnar för då tror jag att många reagerar väldigt negativt. Själv äter jag väldigt mycket grönsaker både i gruvan och hemma. På något vis har det blivit en vanesak och jag vill inte vara utan. Däremot är jag ganska så dålig på att få i mig frukt så alla har vi nog något som kan förbättras 😉

    16 mars, 2016 kl. 10:32 f m

    • Jag var mycket duktigare förr på att åtminstone ha något grönt till maten. Men jag slutade bry mig och nu har nog tyvärr det blivit en vana. När ungarna hälsar på ser jag till att ha lite nyttigheter och det händer ibland när jag är ensam också men lite för sällan. Frukt har jag däremot ofta hemma 🙂

      16 mars, 2016 kl. 12:30 e m

  2. Sallad är något jag oxå ofta känner mej för ”lat” för att göra. Dessutom är jag inte så förtjust i just en vanlig grönsallad. Föredrar kokta grönsaker och de är faktiskt lättare att bara ta från frysen och slänga i en kastrull!

    16 mars, 2016 kl. 2:20 e m

    • Om man köper en påse med färdigblandad sallad, t ex olika salladssorter blandat med strimlad morot och rödbeta, och fyller på med fetaost, majs, gurka, tomat och en liten dressing så blir det supergott. Men jag håller med om att det är lättare med kokta grönsaker. Man kan även strimla morötter och t ex kålrot, krydda med salt och peppar, stänka på lite olja och steka i ugn som pommes. Fyller man på med sparris och kanske körsbärstomater så blir det väldigt gott. En strimlad potatis blir också lyckat i den röran 🙂 Det finns många goda variationer men jag är alldeles för lat 🙂

      16 mars, 2016 kl. 3:12 e m

  3. ina

    Jag längtar tills jag kan gå in och läsa min journal, det är inte klart för Stockholm ännu men det verkar vara på gång med att se ens besök snart i alla fall, fast utan anteckningar som jag förstår det. Vad brukar du laga för mat till vardags? Jag har förutom broccoliwok en favorit i zucchini som jag ofta skär i tärningar med allting typ, Till köttbullar, i pasta. Jättegod att krydda lite och man kan steka den alldente eller mer så blir den jättemjuk och lättätan och märks knappt. Stor kram ❤

    16 mars, 2016 kl. 10:39 e m

    • Jag kan se provsvar och alla anteckningar som görs om mig men bara från 4:e dec 2015. Tyvärr kan jag inte läsa vad som skrivs på Sahlgrenska för de är inte igång med det här ännu.
      Jag har inga speciella rätter som återkommer utan det blir lite vad jag känner för. Kyckling och fisk blir ofta till gratänger som lagar sig själva i ugnen. Såserna varierar och även tillbehören. Det kan bli pasta, ris, couscous el någon form av potatis. Annars kan det blir allt från pasta med falukorv till hemmagjord pizza. När min son är här blir det veganmat och min ena dotter brukar längta efter kött. Som du förstår blir det väldigt varierat och lite efter vad som finns i skåpen och vad jag är sugen på 🙂
      Kram ❤

      17 mars, 2016 kl. 8:18 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s