Min blogg om allt och inget

Beroende men inte missbruk

I går fick jag tag i min kontaktsköterska och berättade om mina funderingar kring citodon. Hon frågade av vilken anledning jag tar tabletterna – för att lindra smärtan eller för att få bort de nya symptomen med feberkänsla, frusenhet,trötthet och lite yrsel. När jag svarade att jag tar dem för att få mindre ont tyckte hon att jag ska fortsätta som vanligt tills jag träffar läkaren nästa gång. Hon sa att hon har uppfattningen om mig att jag inte är någon som ökar på doseringen p g a tecken på beroende och det kändes skönt att få den bekräftelsen. Det finns alltså ingen anledning till att jag ska plåga mig själv. Efteråt kom jag på något som fick mig att känna mig mer bekväm med situationen. Jag har kanske ett beroende men jag missbrukar inte.

Nu delar jag in dygnet i fyra delar. Före första pillerintaget och slummern i soffan, mellan de två dagliga doserna och sovstunderna, fram till kvällsdosen och till sist natten med skön sömn fram till ca fem på morgonen.

Ska jag göra något som innebär att jag ska köra bil så försöker jag planera in det på förmiddagen innan första dosen. Det har fungerat bra hittills men jag vet ärligt talat inte om det är bättre att köra bil när man är trött och känner sig febrig än när man är trött av medicin. Kanske är det bättre att börja planera in sådana resor till de stunder när tabletterna inte påverkar huvudet lika mycket men innan feberkänslan kommer. Jag behöver inte åka iväg så ofta. Planering behövs mest när jag ska till sjukhuset i Linköping så det är inget jätteproblem. Men jag vill helst inte ge mig ut på vägarna och vara en risk för andra.

Nej, nu ska jag inte göra problemen större än vad de är. Det ordnar sig alltid och nu har klockan blivit dags för lite lunch (jag har så tidiga frukostvanor så lunchen blir också tidig), några piller och en stunds slummer.

4 svar

 1. Bra att du fick talat med sköterskan. Det är mycket stor skillnad på ett beroende och ett missbruk. Dessutom så ska du ju inte behöva ha ont.

  21 februari, 2016 kl. 10:52 f m

  • Ja, det var skönt att få höra från någon som vet lite mer om det här att det är ok att fortsätta. Som vanligt är det en fråga om avvägningar och just nu är nog fördelarna med medicinen större än nackdelarna 🙂

   21 februari, 2016 kl. 12:21 e m

 2. Ina

  Det har jag också fått höra, och dessutom att så länge man tar tabletterna för smärta och inte lugnande osv så är ändå risken för beroende mindre den dagen man vill trappa ned. Kram

  22 februari, 2016 kl. 1:38 e m

  • Det problemet får jag väl ta tag i när det är dags. Fram till dess ska jag inte oroa mig utan tänka att om sköterskan sa att det är ok så är det det 🙂
   Kram!

   22 februari, 2016 kl. 2:00 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s