Min blogg om allt och inget

Vintern försvinner men glädjen finns kvar

Det droppar från tak och träd och snön börjar luckras upp där jag går min morgonpromenad. Det verkar som om vintern får ge sig för den här gången och jag är inte riktigt nöjd med det. Kanske kommer den tillbaka. Jag vet inte riktigt hur det brukar vara på de här breddgraderna men jag har hört att det är fullt möjligt att det blir en vit period till. Det är alldeles för långt till våren för att jag ska gilla det här. Leriga stigar och skitiga hundtassar är inget jag vill ha men jag får väl vara glad för att det faktiskt har varit vinter i nästan en månad.

Det har varit några dagar med pendlande mellan glädje och vanmakt. Ena stunden plågas jag av att inte kunna göra tillräckligt för de i min omgivning som mår dåligt och i nästa stund är jag glad och tacksam för att jag har det så bra och att det även finns andra omkring mig som mår väldigt bra. Det är väl så att det är när vi ser andras elände som vi kan jämföra och tycka att i det perspektivet har vi dragit en vinstlott.

Jag har ingen livshotande sjukdom och jag är psykiskt frisk. Inte bara frisk. Jag är väldigt stark mentalt och har en bra självkänsla och ett bra självförtroende. Och framför allt så kan jag känna glädje och framtidstro. Jag har ingen stor inkomst men jag klarar mig och tack vare ett sålt hus och ett ekonomiskt sinne har jag både mat och boende. Vill jag unna mig något annat är det inte heller ett problem. Jag har släkt och vänner som jag tycker mycket om och som verkar gilla mig. Mina barn är de bästa och de ger mig den största glädjen. Jag är inte ensam tack vare att min syster kom på att vi skulle köpa ett hus tillsammans. Jag ska inte glömma min hund. Han är den som alltid finns här. Inte för alltid, det vet jag, men just nu och ett bra tag till.

Hur kan jag vara annat än glad när jag har turen att ha det så bra? Jag saknar mycket som jag inte längre har men det är vi många som gör och de flesta av oss har ändå förmågan att hitta nya glädjeämnen. Det är klart att jag är ledsen ibland men ändå, när jag tänker på hur en del andra har det, inser jag att jag har det väldigt bra.

Hur har du det? Ser du ljuspunkterna eller är det svårt att hitta några just nu? Om det är tungt så är det faktiskt sant, det som sägs, att man blir lite gladare av att försöka tänka på fina och roliga minnen och händelser. Det hjälper i alla fall mig.

6 svar

 1. Det är verkligen viktigt att glädjas åt det som är positivt och bra för mycket kunde varit värre. Sedan så har man ändå rätt att känna sig nere och deppig över den åkomma man har. Helt mänskligt och inte alls svårt att förstå.

  Här ger vintern också med sig men jag räknar med att det kommer fler köldknäppar. Februari brukar alltid vara kallast här hos oss.

  Fortsatt trevlig söndag!

  24 januari, 2016 kl. 1:54 e m

  • Det är klart att man måste få känna sig ledsen och man måste bearbeta det som gör ont. Men utan förmåga att se det som är bra är risken att man stannar kvar där nere eller faller ännu mer. Alla orkar inte det så vi som kan det har något att glädjas åt 🙂

   24 januari, 2016 kl. 2:46 e m

 2. Det kommer nog minst en släng av vinter och kyla till!
  Annars har du rätt . Försöka se så mycket positivt och möjligheter i saker istället för tvärtom . Personligen känner jag ibland att jag nog håller på att bli tokig och ser allting ganska kritiskt men det brukar räta upp sej och som oftast hänger det ihop med mitt eget bemötande till problemet!
  Kram ❤

  24 januari, 2016 kl. 10:07 e m

  • Ja, jag hoppas att det blir en period till av rent vinterväder innan slaskperioden 🙂
   Ibland slås man av insikten om att man faktiskt har det rätt bra i jämförelse med många andra. Om man kan se bortom sina egna problem så kan nya perspektiv förminska problemen ganska mycket 🙂
   Kram ❤

   24 januari, 2016 kl. 10:25 e m

 3. ina

  Jag håller med dig om att det är lite för lerigt och gärna får bli lite tyst vacker snö och några minusgrader ett litet tag till. När det gäller att tänka på bra och roligare saker så håller jag helt med dig att man kan både påverka sig själv och komma på att det finns bra saker som fortfarande finns med en ❤

  28 januari, 2016 kl. 9:15 e m

  • Jag åker ifrån leran och upp till vintern nästa vecka och kanske är det vitt igen här nere när jag kommer tillbaka. Jag hoppas i alla fall det 🙂
   Man måste helt enkelt försöka hitta det fina i tillvaron för att orka med allt elände. Jag lyckas ganska bra med det och jag tycker att jag har det riktigt bra 🙂

   28 januari, 2016 kl. 10:16 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s