Min blogg om allt och inget

Vem bor här?

DSC_0059På mina skogspromenader har jag sett hur det har blivit mer och mer ”ombonat” för var dag på den här platsen. Först låg det bara en dyna där och några rester efter en måltid. Sedan har fler och fler pinnar kommit på plats och jag har funderat på om det är någon stackars hemlös person som har försökt ordna det lite mysigt åt sig eller om det är barn som bygger koja. Jag har aldrig sett någon där och jag tror inte att skyddet mot väder och vind är det bästa så jag tippar att det är kojbyggande ungar som varit i farten. Kanske har de med sig matsäck ibland och sitter där och tittar på folk som går förbi. Hundarna tycker att det luktar väldigt spännande så några matrester finns nog gömda någonstans, kanske för att tas fram vid behov.

Det är lite kul att fantisera om hur de leker där och jag kan se bilder av mig själv som barn och alla de kojor jag var med och byggde. Jag var inte ett dugg ”tjejig”. Dockor och sånt tjafs roade mig inte utan jag var hellre ute och lekte ”killekar”. Att klättra i träd, bygga kojor och pilbågar är exempel på sådant som jag minns som det roligaste i min barndom.

Så småningom lärde jag mig bättre byggteknik (genom scouterna) och en period var spik och hammare helt bannlysta. Då skulle allt surras med rep och knoparna skulle vara riktiga knopar och inga fåniga kärringknutar. Nu minns jag inte ens vad de flesta knoparna heter och ännu mindre hur de gjordes. Jag kommer ihåg att man skulle avsluta en surrning med ett dubbelt halvslag men har ingen aning om hur man började. Skulle jag bygga en koja nu skulle det återigen vara spik och hammare som gällde.

De som har byggt kojan på bilden har använt en annan teknik. De trär ihop pinnar med varandra som i ett slags nät. Jag vet inte hur hållbart det är men det viktiga är nog att de har kul medan de håller på.

4 svar

 1. Ojoj så kul man hade när man byggde kojor! Hela eftermiddagarna efter skolan släpade o byggde man! Den mest avancerade byggde vi en bit upp i ett träd. ”tårtbiten” kallade vi den för och den var byggd av riktigt virke pappa tog hem från snickeriet och den hade en lucka i golvet med repstege. Dessutom var man tvungen att ha det hemliga lösenordet för att komma in!!

  17 september, 2015 kl. 5:26 e m

  • Jasså, du var också en sån 😉 Det där med lösenord och olika skiffer var en stor del av allt det roliga. Bara de invigda kunde förstå och vi la ner massor med jobb på det. Hemliga klubbar, kodspråk och kojor – det var tider det 🙂

   17 september, 2015 kl. 7:24 e m

 2. Ina

  Hoppas det är barn som lekt men jag tycker nog det ser ut som det 🙂 lek i skogen och att använda fantasin, det är bra barndomsminnen det!

  17 september, 2015 kl. 7:45 e m

  • Jag tror att om det vore någon hemlös så skulle nog den personen ha försökt fixa bättre skydd med t ex granruskor och mossa. Jag tror också att det är barn som har haft roligt 🙂

   17 september, 2015 kl. 10:01 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s