Min blogg om allt och inget

Plötslig insikt

Att komma till insikt om något är detsamma som att inse eller förstå något. Det var precis det jag gjorde när jag satt ute i solen, skönt tillbakalutad i en solstol, och kände mig glad och nöjd med dagen. På en dyna en bit ifrån mig låg min ena dotter och i en annan solstol njöt även min syster av solen. Våra hundar växlade mellan att ligga i skuggan under ett stort äppelträd och att sträcka ut sina välmående kroppar i solen. Ibland rullade de runt och gav små nöjda läten ifrån sig. Det var precis lagom varmt och vinden skänkte precis lagom mycket svalka. En ganska perfekt dag.

Den insikt jag plötsligt fick var att jag har haft en otrolig tur och att det har lett till att jag har det oförskämt bra. Missförstå mig inte nu. Det som i grunden ledde hit var den största otur och det värsta som kunde ha hänt men efter det har mitt liv kantats av omtanke, värme och tur. Det tog bara lite tid att inse det.

Jag har känt mig ganska nöjd med mitt nuvarande liv men jag har inom mig hela tiden jämfört med vad jag hade och ett litet missnöje har hela tiden funnits. Självklart vet jag att jag får känna så. Sorg och saknad efter det livet kommer alltid att finnas kvar. Men när jag låg där i min solstol kände jag att nu får det vara slut på gnällandet. Det finns massor av människor som har blivit ensamma av olika anledningar men hur många av dem har fått det lika bra som jag?

I stället för att sitta ensam i en liten lägenhet utan trädgård (jag är ingen lägenhetsmänniska) sitter jag här i mitt hus som jag delar med min syster. Jag har generösa ytor att röra mig på, en trädgård att njuta av, ett uterum att ibland sitta och äta gemensamma middagar i. Jag behöver inte ha dåligt samvete för att min hund har ett tråkigt och inaktivt liv med en matte som inte riktigt orkar med honom. Min syster går långa promenader med honom och aktiverar honom och han har en större flock att tycka om nu. Men framför allt så har jag mina nära och kära i närheten och jag har en syster som har gjort det möjligt för mig att få allt detta. En syster som jag inte delar hushåll eller boende med men vi har varsin våning i samma hus och dörren mellan oss står nästan alltid öppen. Vi lever våra egna liv men samtidigt har vi mycket gemensamt utan att känna tvånget att umgås ofta och länge. Helt perfekt och jag tror att vi är lika nöjda och tacksamma båda två för detta arrangemang.

Insikten kom till mig och gjorde mig glad, väldigt glad, och lite skamsen för att jag inte har uppskattat det till fullo förut. Visst har jag känt glädje och tacksamhet men hela tiden har det lilla missnöjet och jämförelsen funnits där till viss del. Det gjorde stor skillnad att plötsligt inse att jag borde vara hur lycklig som helst. Ok, jag kan inte känna mig lycklig. För mig är det det ultimata glädjetillståndet som bara kan uppnås när allt är perfekt. Inte många skulle hålla med om att allt var perfekt förut men jag bortser från medicinska problem och tänker på att det var känslomässigt perfekt.  Så kan det aldrig mer bli men jag känner mig förbaskat glad 😀

6 svar

 1. Underbart fina du! Det är en konst inte alla förunnat att faktiskt kunna se när livet trots hårda strapatser ändå skänker en lycka och välmående!

  13 augusti, 2015 kl. 2:46 e m

  • Tack bästaste Anette 🙂
   Jag är glad och tacksam för den förmågan.

   13 augusti, 2015 kl. 3:49 e m

 2. Ina

  Underbar läsning ❤ att på vissa sätt gå vidare innebär ju inte att man inte får längta efter något eller sörja någon och något. Kram

  13 augusti, 2015 kl. 3:14 e m

  • Finaste Ina, vad kul att du tyckte om det 🙂 Jag går ofta och har tankar och intryck som snurrar omkring och efter ett tag kan det ploppa upp en insikt helt oväntat. Oftast är det positivt 🙂
   Kram ❤

   13 augusti, 2015 kl. 3:52 e m

 3. Ulli

  Hej min kloka vän ! Att läsa dina rader var en aha upplevelse även för mig. Att parallellt uppskatta det man har nu och att känna sorg för det man mist går ju faktiskt. Ingen kunde beskrivit det bättre än dina rader. Tack för insikten ! // Kramar från Ulli

  14 augusti, 2015 kl. 10:35 f m

  • Tack härliga Ulli för dina snälla ord 🙂 Roligt om någon mer kan se det fina i sitt liv. De flesta har ju faktiskt mycket av det men det är lätt att glömma bort.
   Kram ❤

   14 augusti, 2015 kl. 10:57 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s