Min blogg om allt och inget

Hundars osynliga signaler

DSC_0016Spelet mellan hundar är inte lätt att förstå. Vem är dominant och vem underkastar sig. Det är inte lätt att se på den här bilden men vi som var med fick uppleva hur Nalle (vita hunden) verkligen drog, slet och morrade under dragkampen. Kasper (svarta hunden) höll sig bara stilla och höll emot. Nalle var aktiv en lång stund, viftade på svansen och slängde med hela kroppen för att vinna medan Kasper var helt inaktiv utan minsta svansrörelse och inget morrande. Plötsligt såg det ut som om Nalle skulle vinna för Kasper tappade nästan taget. Snabbt tog Kasper ett nytt tag men höll bara i yttersta spetsen. Då släppte Nalle leksaken och gick undan och Kasper gick iväg med vinsten i munnen. Till saken hör att det faktiskt är Nalles leksak.

Det här upprepas varje gång de drar i samma leksak. Kasper bara väntar ut Nalle och tydligen signalerar han något till Nalle som avgör kampen. Det var likadant när kompisen Rex levde. Kasper dominerade totalt på ett lugnt, tyst och självklart sätt. Jag såg aldrig några klara tecken men det var aldrig någon tvekan om vem som hade rätt till alla leksaker eller förtur till något annat.

Vilken ledare han är. Tänk om alla kunde ha samma auktoritet som han utan att visa ilska, irritation eller otålighet. Ändå vet han sina begränsningar och skulle aldrig ens försöka sätta sig upp mot mig eller någon annan människa i flocken. När han hade vunnit dragkampen gick jag direkt och tog ifrån honom leksaken för att han inte skulle gnaga sönder den. Det var helt ok för honom. Matte står högst i rangskalan (även om moster är den mest älskade) och för hundar är det bara så det är och inget att fundera på.

 

4 svar

 1. Ina

  Han är verkligen imponerande. En vis hund med stort hjärta.

  28 juli, 2015 kl. 4:12 e m

  • Han har mycket livserfarenhet, snart 13 år 🙂

   28 juli, 2015 kl. 4:15 e m

 2. INTJ 😉

  28 juli, 2015 kl. 5:18 e m

  • Ja, det borde ju du veta 😉

   28 juli, 2015 kl. 9:06 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s