Min blogg om allt och inget

Ägg för hela slanten

Jag äter ägg så att det snart väller ut genom öronen. Det är gott men jag börjar tycka att det blir lite för mycket nu. Men jag måste ju göra av med alla mina lokalproducerade ägg tills på tisdag då jag får 30 nya.

Jag har för ett tag sedan skrivit om att jag har beställt ägg, grönsaker och griskött genom ”Min farm”. Det är en organisation som lokala bönder kan ansluta sig till, ta emot beställningar och sedan leverera sina produkter till  i förväg bestämda platser och på bestämda datum. Jag har beställt 30 ägg/månad t o m mars nästa år men jag har aldrig varit storätaren av ägg i det här hushållet och får kämpa för att de ska ta slut. Det finns inte så stora variationsmöjligheter i nuläget eftersom nästan alla matlagningsgrejer är packade. Jag har fortfarande massor av färdiglagade rester i frysen som måste ätas upp så middagarna är redan klara och kan inte kompletteras med äggrätter. Bara att ta fram och värma. Det är alltså luncherna som blir äggätartillfällena och oftast blir det kokt ägg på macka med kaviar överst. Jättegott men tjatigt. Jag hinner precis äta upp förra månadens leverans innan jag får nästa. Ett ickeproblem egentligen men det ska bli skönt när jag slipper alla dessa ägg.

På tisdag får jag även en leverans med broccoli, vitkål och blomkål. Jag får väl göra en stor omgång vitkålssallad och ta med i stora byttor. Den håller ju ganska länge när den är indränkt med olja, ättika och kryddor och den kan vi äta av i många dagar jag och min dotter. Övriga kålsorter får helt enkelt klara sig tills jag har flyttat. Eller så kanske jag ger bort lite, vi får se.

I december kommer grisköttsleveransen men den har jag sålt till en vän och hon tar också över alla äggleveranser som återstår. Det är lite synd att jag inte kan fortsätta att köpa dessa varor på samma sätt längre. Jag har länge tittat efter vägar att handla lokalt och direkt från bönder och jag blev jätteglad när tillfället kom. Förhoppningsvis finns det något liknande i Östergötland. Nötkött kan jag köpa från min svåger som har en gård utanför Norrköping men jag vill nog inte äta nötkött varenda dag heller. Ägg och kött är gott men jag gillar variation. Det löser sig nog med den biten också och om jag inte hittar andra alternativ så finns det nog mat på Ica-butiken i Bestorp också.

11 svar

 1. Ina

  Ja haha kanske kanske finns det mat på Ica i Bestorp, jag ska verkligen hålla tummarna. För övrigt är du duktig som över huvud taget får i dig ägg varje dag. Jag tycker man lätt föräter sig på ägg och sen tar det tvärstopp. Har du nån banan hemma så testa att ta en banan och 2 el 3 ägg och mosa ihop och stek i lite olja. Kanske du redan tidigare provat bananpannkaka? Jag gillar det i alla fall och kör med det just när jag behöver få i mig ägg. FAST jag kan förstå att du just nu har fullt upp med annat än att testa saker. Det hör nog mer till tiden om några månader kanske 🙂

  Härligt att du kunnat köpa så närproducerat. Tio plus!! 🙂

  21 september, 2014 kl. 1:59 e m

  • Åh, det ska jag prova! Jag ska köpa en banan på tisdag när jag hämtar äggen och jag har både olja och en stekpanna kvar. Det kanske blir en ny favorit.
   De ägg som finns kvar här är redan kokta och förberedda så det får bli mackor med ägg och kaviar två dagar till.
   Kanske köper jag t o m två bananer 🙂
   Tack för tipset! Ska man ha något till? Sylt verkar lite för sött.

   21 september, 2014 kl. 2:27 e m

   • Ina

    Jag brukar ha lite frysta bär som jag tinat 🙂 jag skrev 2-3 ägg per banan men ändrar det till 2 ägg per banan. Men det är ju en smakfråga 🙂

    21 september, 2014 kl. 6:28 e m

   • Tack! Det blir lunch på onsdag 🙂

    21 september, 2014 kl. 7:08 e m

 2. Fd

  Haha,så roligt skrivet,ägg ur öronen,det skulle jag vilja se:))
  Fantastiskt fint att Du köper närproducerat. Dels gynnas bygden och förhoppningsvis får Du råvaror med en något lite bättre kvalitet än i butiken.
  Ha en fin äggafton:)!!

  21 september, 2014 kl. 6:12 e m

  • Jag tänker mest på att de djur jag äter ska ha haft ett så bra liv som möjligt och här skulle jag haft möjlighet att besöka gårdarna och se hönsen och grisarna. Tyvärr hann jag aldrig det eftersom verksamheten började i somras. Grönsakerna odlas bara några km bort från mitt hus och där åker jag ofta förbi. Det kan man kalla närodlat och bra.
   Inga fler ägg för mig i dag! Det räcker med en gång om dagen 😀

   21 september, 2014 kl. 6:21 e m

 3. Ja,lagom är bäst:)
  Jag har själv endast fem höns men de värper mer än jag själv orkar äta.Det är dock väldigt tacksamt att ge bort,förstår egentligen inte varför folk ofta blir så översvallande glada över några ägg. Det är ibland som att man gav dem guldklimpar.Men det är väldigt roligt att kunna ge något som folk verkligen uppskattar.

  21 september, 2014 kl. 8:58 e m

  • Det som är vardag för några är exklusivt för andra. De som måste leta i affärer efter ägg från hönor som haft det bra upplever det som lyx att få ägg från någon med ett fåtal, bra skötta höns. Även om man inte brukar tänka så mycket på just det så tror jag att det på något sätt känns mer äkta och rätt med sådana ägg. Dessutom blir man alltid glad för presenter 🙂

   21 september, 2014 kl. 9:14 e m

 4. .

  För en gångs skull framkallade din blogg inga tårar utan nu i stället ett leende. Hade jag inte varit så nedrans trött och låg så hade jag säkert till och med fnissat till några gånger. Jag hjälper dig gärna att äta både ägg och vitkålssallad nästa vecka, sötmamma 🙂 ❤

  22 september, 2014 kl. 10:11 f m

  • Äggmackor och vitkålssallad som matsäck på vår långa bilfärd 🙂 Lite kaffe också kanske och choklad ❤

   22 september, 2014 kl. 1:23 e m

   • .

    Det låter helt perfekt 🙂

    22 september, 2014 kl. 4:06 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s