Min blogg om allt och inget

Språknörderi…igen.

Jag tycker att det här är så jätteintressant och kul men de som inte är intresserade av språkanvändning och språklig utveckling kan sluta läsa nu genast.

Mina stackars barn har alltid fått höra tjat från mig om hur man använder orden var och vart på ett korrekt sätt. Har de frågat mig ”vart är min mössa” så har jag svarat ”härt” eller ”därt” bara för att de ska höra hur fel det blir med ett ”t” i slutet av ordet. Om de någon gång har sagt ”det vart…” i stället för ”det blev…” så har jag känt rysningar i hela kroppen och försökt få dem att förstå hur fel det är att säga så. Jag har lärt mig att det ska vara på ett visst sätt ända sedan jag började prata och jag har trott stenhårt på att de regler mina föräldrar tjatade in i mig är de rätta.

Bara för att få min ståndpunkt bekräftad gick jag in på hemsidan för ”institutet för språk och folkminnen” och sökte på orden var och vart. Jag fick dessa svar och det är väl bara att erkänna att ingenting är så säkert som man tror och att nu är det dags för fru Bodén att acceptera att hon inte alltid har rätt. Jag tröstar mig med att jag har nästan rätt när det gäller ordens användande vid riktning och befintlighet. Där kan tydligen ”fel” ordval accepteras men inte i skrift utan bara i tal.

Så därför, kära ungar, gör jag nu avbön och ber om ursäkt för alla gånger jag tjatat och terroriserat er med mina språkliga nörderier. Det var längesedan jag försökte ändra på ert språkbruk men jag vill ändå erkänna att jag hade fel (i alla fall delvis). Men mitt tjatande har nog kanske påverkat er lite positivt också eftersom ni alla har ett stort intresse för språk och hur man kan använda det. Ni har lärt mig en hel del också på senare år och jag vet att jag alltid har några som vill lyssna när jag får mina språkcravings.


fråga

Kan man säga ”Han vart ledsen” eller kan det bara heta ”Han blev ledsen”?
svar
Formen vart hör till verbet varda. Andra former av detta verb ärvarder, vorden och varde. Alla dessa former utom vart är i dag föråldrade men lever kvar i citat, psalmer o.d. t.ex. ”Varde ljus”, ”Vår gäst han vorden är”.Redan under fornsvensk tid lånades bli(va) in från lågtyskan, och det kom att nästan helt ersätta varda, framför allt i skriftspråket. Men formen vart lever kvar i talspråket på många håll, och det bör det få fortsätta med. Självklart kan det då också synas i skrift som återger ledigt talspråk. Också vart i betydelsen varit är en ren talspråksform.
fråga
Heter det Vart är nyckeln? eller Var är nyckeln?
svar
Frågeordet var anger befintlighet och vart anger riktning. Svaret påvar? är där, och svaret på vart? är ditVar är nyckeln? frågar vi när vi vill veta var den befinner sig. Vart åker du? lyder frågan när man efterfrågar målet för en resa.I många delar av Sverige har man i talspråket samma ord för varoch vart, liksom det på engelska alltid heter where. Många säger alltså både Vart for han? och Vart bor han? I skrift bör skillnaden upprätthållas.

 

6 svar

 1. Vad det gäller ordet ”vart” kontra ”blev så kan det kanske komma fråndet tyska språket och orden geworden och geblieben. Där säger man inte det blev 1-1 ( es ist 1-1 geblieben) utan det vart 1-1 ( es ist 1-1 geworden ). Så ordet ”blieben” alt. ”geblieben” används inte exakt som i svenskan för ordet ”blev”. ”Var” motsvarar tyskans ”wo” och ”vart” motsvarar lite olika saker. Det kan likställas med orden ”wohin” ( åt vilket håll ) eller ”geworden” ( det blev resultat/ barn/bröd mm ) Så det kanske kommer därifrån, vad vet jag.

  25 april, 2014 kl. 8:27 f m

  • Ja, båda hör väl till de germanska språken och forskar man lite så har många språk likheter. Intressant är det i alla fall och jag har inget emot att erkänna att jag har haft fel 😉

   25 april, 2014 kl. 9:06 f m

 2. Junie

  Intressant! 🙂

  25 april, 2014 kl. 6:56 e m

  • Ja, visst är det. Nu vågar jag inte lita på något längre.

   25 april, 2014 kl. 7:57 e m

 3. Elin

  Intressant! Min svenskalärare var väldigt tydlig med att det inte finns någonting i svenskans skriftspråk som heter vart!
  Kram Elin

  26 april, 2014 kl. 10:31 f m

  • Ja, men då hade hen fel eller så har du missuppfattat. När det gäller riktning heter det alltid vart. Vart ska du gå, vart flyger du etc. Men nu verkar det som om inget är så noga längre, i alla fall inte i talspråk. Kram tillbaka ❤

   26 april, 2014 kl. 1:05 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s