Min blogg om allt och inget

Barn och djur

De flesta barn tycker om små mjuka och söta djur och många får också ett särskilt skimmer i ögonen när de får klappa en stor, lugn och snäll hund. Ofta kan de vara lite ängsliga och försiktiga innan de vågar sig fram till våra hundar men när de väl samlat mod kan man riktigt se lyckan hos dem när de kan stoppa in händerna i allt det mjuka och kanske får en liten puss tillbaka. Jag har hört föräldrar säga att ett sådant ögonblick kan deras barn leva på i flera dagar och återkomma till gång på gång.

Många föräldrar får höra mycket tjat om att deras barn vill ha något eget djur. Jag är helt övertygad om att barn utvecklas på ett helt annat sätt om de får möjlighet att vara nära djur och lära sig att ta hänsyn till och ansvar för en annan varelse. Ändå tycker jag att man ska fundera ordentligt innan man säger ja till en sådan önskan. Det är alltid föräldrarna som måste ta ansvaret, det kan aldrig lämnas över helt till ett barn, och har man varken tid eller lust så är det nog bättre att djuret får hamna någon annanstans. Är man däremot villig att tillsammans med sitt barn lära känna och älska en ny liten varelse så är det bara att tillsammans hitta någon man gillar och ansvarsfördelningen löser sig nog av sig självt.

Mina föräldrar fick aldrig möjlighet att fundera över mitt djurval. Jag övertalade min systers pojkvän att följa med mig till stan och vi gick in på en djuraffär och köpte en ökenråtta. Åh, vad jag älskade denna råtta och konstigt nog fick jag inte höra ett enda negativt ord från mina föräldrar. Jag tror att min mamma älskade min söta råtta lika mycket som jag och hon var lika delaktig i skötsel och nyfiken på honom som jag. Vi hade en liten blandrashund sedan tidigare men det var min systers hund, även om vi alla hjälptes åt med honom. Det här lilla djuret var bara mitt och jag hade honom hos mig så ofta jag kunde. Det var bara hos mig han var lugn och stilla. Han kunde sova i mina händer men om någon annan höll honom kunde han inte vara stilla en sekund. Tyvärr har jag bara ett väldigt dåligt kort på honom men jag har honom fastetsad i minnet ändå.

1780770_735588573129218_1702982032_nI går fick jag en liten flashback och tänkte tillbaka på min kompis när vi var hemma hos några vänner och deras dotter ville visa mig sin hamster. En liten vit varelse som heter Rosa och som var så otroligt söt med sina mörka ögon mitt i allt det vita. Hon satte sig i min hand och började tvätta sig och luktade lite på mig och jag föll pladask. Jag tror att Rosas matte blev lika glad över min reaktion på hennes hamster som jag blev över att få hålla denna lilla sötnos. Det märktes att flickan var väldigt stolt över att ha sin hamster och att hon var van att hantera den och jag mindes hur det var och förstod känslan så väl.  Är man djurvän så är man och kärleken till djur är väldigt starka känslor.

082

2 svar

 1. Här har funnits gerbiler, marsvin, katter och hund. Nu bara hund kvar och ska så förbli!
  Men jag var glad i marsvinen. Tyckte de var trevliga och pratsamma! Men det var jobbigt med smådjur om de blev sjuka och flera gånger har vi förlorat ett för att de inte alltid är så lätta att behandla.
  Hunden ska flytta med när dottern flyttar hemifrån och vi har sagt att inget mer djur…
  Men när vi var på semester i Danmark hade mannens bror en Bomullshund som var underbar så vi får se 😉

  21 april, 2014 kl. 7:16 f m

  • Haha, jag var tvungen att googla gerbiler för det ordet har jag aldrig hört. Det är ju ett annat ord för ökenråtta!! 😀 Vi har också haft katter men jag blir så ledsen när de försvinner och dör så jag vill aldrig mer ha en katt. Marsvin har vi också provat men de blev nästan genast bara mitt bekymmer så jag hittade andra ägare som verkligen ville ha dem. Vi älskar våra hundar som familjemedlemmar men vi ska inte ha några fler efter dem. Vi ska vara lediga och fria att göra vad vi vill, men det kommer att bli tomt och konstigt när den dagen kommer.

   21 april, 2014 kl. 8:26 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s