Min blogg om allt och inget

Påskens budskap

Visst är det väl att man ska äta så många ägg som möjligt och att huset ska pyntas i gult och fjädrar? Nej, jag vet faktiskt varför vi firar påsk men det är något som aldrig har nämnts när jag var liten och inget vi pratar om nu för tiden heller. I skolan fick vi lära oss om Jesus och död och uppståndelse men jag såg det aldrig som något annat än en spännande och hemsk berättelse.

Som barn var det två traditioner som gjorde starkast intryck och som jag därför minns bäst i dag.

På långfredagen skulle man ha tråkigt. Det sades att det var den längsta och tråkigaste dagen på året och den dagen fick man absolut inte gå hem till någon eller över huvud taget göra något roligt. Så minns jag det men förmodligen fick jag ha kul inom hemmets fyra väggar. I mitt minne finns bara långtråkighet och väntan på att dagen skulle ta slut. Min man säger att de hade samma regel och jag såg ett tv-program om att det faktiskt fanns regler för detta och att de försvann först 1969, då var jag sju år. Det var väl så att den dagen skulle man sörja att Jesus korsfästes men den förklaringen kan jag inte komma ihåg att jag fick så för mig var det bara väldigt tråkigt.

På påskafton låg det alltid ett fint påskägg och väntade på middagstallriken. Inget äggletande och inget prat om någon påskhare men en lång dags väntan på det där fantastiska ägget. Det var på den tiden, förstår ni ungdomar, när man inte åt godis när man ville utan fick en krona på lördagarna att handla lite godis för. Min mamma ansträngde sig alltid för att hitta så vackra ägg som möjligt och det var också en del av spänningen. Hur skulle ägget se ut den här gången och skulle det finnas mycket godis inuti? Det vackraste ägg jag fick var grönt, lite genomskinligt och med en rosett av grönt och glittrigt band. Efter middagen gick man till en ensam del av huset och åt så mycket man orkade och det var FEST.

Jag tycker att det räcker med att ha en anledning att vara lite ledig, kanske träffa utflyttade barn, äta något gott och så naturligtvis proppa i sig godis för ett helt år. Det religiösa budskapet berör mig inte men det är klart att jag tycker att man ska veta varför vi egentligen firar påsk. Hur man sedan ställer sig till det och om man vill tro på det eller inte, det är upp till var och en och huvudsaken är att alla respekterar varandras synsätt på påsken.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s