Min blogg om allt och inget

Inskrivning

Jag är väldigt intresserad av hur människor beter sig och reagerar i vissa situationer. En hel del nya insikter fick jag i dag då det var dags för inskrivningen inför inläggning och operation på måndag. Jag kom först, som vanligt, av alla oss patienter och sköterskan frågade om jag ville se på Tv. Ja, det är ju OS sa jag och drog fram en stol med högt, reglerbart ryggstöd till en bra plats framför TV:n. Då kom nästa person, en man, och hälsade på mig med orden: kan vi titta på OS? Ja, det är klart sa jag men till vår besvikelse upptäckte vi att utbudet av kanaler bestod av ettan, tvåan och fyran. Nästa person, en kvinna, dök upp och frågade om vi tittade på OS. Det går inte sa vi andra unisont och tillsammans utstötte vi diverse suckar och stönanden och hittade en slags gemenskap i vår irritation. Vid ett annat tillfälle hade vi nog inte ens hälsat på varandra men det kanske är så att idrotten förbrödrar som det sägs.

Det dök upp fler personer men de hittade inte riktigt in i vår gemenskap och så småningom blev vi uppropade av omväxlande sjuksköterska, narkosläkare och läkare. De gånger vi stötte på varandra i korridoren hejade vi glatt på varandra och frågade hur det gick och kom med små uppmuntrande tillrop. Strax före kl 11.00 råkade vi hamna tillsammans i väntrummet igen och  var väldigt överens om att det var tråkigt att inte få se Kalla åka milen. Efter en stund kom vi på att det fanns ju i alla fall texttv så på det sättet fick vi i alla fall veta resultatet och vi jublade så glatt där i väntrummet. Efter att ha konstaterat att vi nog kommer att träffas när vi stapplar omkring i korridorerna på måndag skildes vi åt igen och efter mitt läkarbesök fick jag åka hem.

Det var mina upplevelser av interagerande mellan oss patienter. Nu till vårdpersonalens reaktioner på mig och mina besvär. Sjuksköterskan ville ha en så bred bild som möjligt av hela min sjukdomshistoria och till sist såg hon så ledsen ut och sa att det måste vara väldigt jobbigt med allt detta så jag var tvungen att tala om för henne att det är inte synd om mig och det har jag aldrig tyckt. Nej, men jag tycker synd om dig, sa hon. Gör inte det, svarade jag för det blir inget bättre av och det höll hon med om.

Läkaren hade aldrig sett en polycystisk lever som var så påverkad förut så han var mest bara fascinerad och sa att han önskade att han kunde få vara med och titta på min operation för det skulle vara så lärorikt. Det är bara Peter (den läkare som ska operera) som har gjort något sådant förut, sa han och la till att Peter gör ganska mycket som ingen annan gör så jag får väl hoppas att han har vanan inne när det gäller levercystor. Till sist skulle han känna lite på min mage och utbrast i oj! och ja, här känns det verkligen! Kanske borde jag behålla min lever intakt med alla cystor så att jag kan glädja och imponera på fler läkare framöver. De kanske behöver något annorlunda och roligt att syssla med i all stress. Den här stackars läkaren hann inte ens äta lunch för det är under lunchen han hinner med att träffa patienter som ska skrivas in. När jag sa att det skulle kännas tryggare att behandlas av en läkare som inte är hungrig sa han att han brukar försöka hinna äta när han ska operera någon. Det är nog inte så lyxigt liv att vara läkare eller att arbeta inom någon del av vården men den diskussionen tar jag inte här. Jag vill bara uttrycka min stora respekt för dem och min djupaste sympati.

2 svar

  1. Lycka till med operationen som jag förstår genomförs idag. Kram

    14 februari, 2014 kl. 9:18 f m

    • Tack så mycket 🙂 Nej, den stora dagen är på måndag. Jag vet inte varför de skriver in folk flera dagar i förväg men det är väl någon uträkning med det.

      14 februari, 2014 kl. 9:29 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s