Min blogg om allt och inget

Språk och olika nationaliteter

När man är turist i ett land där många olika nationaliteter samlas är det ganska kul att titta på folk och att tjuvlyssna lite på dem. Jag förstår en del av tyska, italienska och naturligtvis engelska och norska så det finns många att lyssna på och många fördomar visar sig sanna. Tyskar tror att alla andra också är tyskar eller åtminstone att alla pratar deras språk. Det skulle inte falla dem in att fråga varifrån någon annan kommer utan de bara sätter igång att prata på och tar för givet att man förstår. Jag har läst tyska i sex år i min ungdom men kan inte prata många meningar själv. Däremot så förstår jag ganska bra vad de säger så när vi åkte hiss med en tysk kvinna i dag och hon började prata, utan att veta var vi är ifrån, så fattade jag att de firar bröllopsdag i övermorgon och att hotellet hade skickat upp en bricka med godsaker och gratulationer två dagar för tidigt. Jag försökte säga att vi inte pratar tyska men hon bara fortsatte och jag svarade på engelska. Jag tror inte ens att hon märkte att jag inte pratade samma språk som hon.

Många andra exempel finns också och det är likadant med spanjorerna här på hotellet. Jag tror i och för sig att de bara skojar med oss men Kenneth har tröttnat lite och svarar kyparna på svenska när de pratar spanska med oss.

Britter pratar på vid poolen som om ingen annan skulle förstå vad de säger. Dessutom är de så artiga att de frågar om någon annan är britt innan de börjar föra en konversation. I dag blåste det ordentligt och flera parasoll blåste iväg. Ett av dem hamnade i poolen och en engelsman dök i och hämtade upp det. Kenneth och jag kom och skulle hjälpa till med att lyfta upp det (naturligtvis var poolskötaren någon annanstans just då) och mannen i poolen frågade om vi var britter innan han började prata med oss. Kanske är det fler som pratar tyska än engelska men i min värld borde det vara så att tyskar frågar om man pratar deras språk och att engelsmän  kan prata sitt språk med de flesta.

Italienare som är här i Spanien verkar inte tro att någon annan förstår vad de säger. Desto roligare är det att faktiskt kunna lyssna på dem och förstå mycket av vad de avhandlar (allt från Gud och människors intelligens till Berlusconi och att vattnet i poolen borde värmas upp).

Det är tydligen ganska svårt att skilja på de skandinaviska språken. Några engelska kvinnor diskuterade vad för språk det trodde att en pojke och hans pappa pratade och kom fram till att det måste vara skandinaviska, säkert svenska. Jag kunde inte låta bli att le lite för jag förstod inte ett ord av deras dialog, de pratade helt klart finska.

Norrmän är alltid glada och hörs överallt. I bland kan de bli lite väl högljudda men det ursäktas av att de verkar ha det så trevlig.

När man hör svenska så är det, konstigt nog, oftast östgötska. Då bara väntar man på den klassiska repliken ”finns det svenskt kaffe” men det har jag faktiskt inte hört ännu.

Förutom att tjuvlyssna och att ha fördomar om andra människor så har vi en helt underbar semester. Mycket bad och sol och däremellan många långa promenader. Vi är ju vana att gå mycket med hundarna och att vandra mycket så det faller sig helt naturligt att ge sig iväg på långa morgonturer och någon eftermiddagspromenad. Vi har nog avverkat de flesta gatorna och sevärdheterna här i Puerto de la Cruz nu och många backar och trappor har beträtts av våra fötter. Allt från svarta lavastränder och klippor till kyrkor och parker har vi sett och vi har besökt en botanisk trädgård med massor av både vackra och konstiga växter. Tyvärr så är uppkopplingen här så dålig så jag kan inte lägga ut många bilder men jag ska försöka få ut någon.

På kvällarna är det olika sorters underhållning här på hotellet men ikväll skulle det vara modevisning och det lockar inte så mycket. I stället har vi öppnat en flaska mousserande vin och tagit fram vindruvor och fördriver kvällen på balkongen i 23 graders värme.

Nästa inlägg blir när vi är hemma igen och då skriver jag förhoppningsvis från ett lite vintrigt Jämtland.

Tyvärr fick jag inte med någon bild så ni får nöja er med text.

5 svar

 1. Junie

  Haha vilka roliga betraktelser 😀

  10 november, 2013 kl. 10:13 f m

  • Ja, det blev lite konstigt när ett italienskt par pratade med andra italienare och plötsligt vände sig till sina tyska grannar och började prata flytande tyska med dem. Då var jag tvungen att lyssna lite extra för att höra om de pratade på tyska om italienarna och på italienska om tyskarna 🙂

   10 november, 2013 kl. 1:42 e m

   • Junie

    gjorde de det?

    10 november, 2013 kl. 8:00 e m

   • Nej, jag hörde inget skitsnack om någon och det kändes ju bra 🙂

    10 november, 2013 kl. 8:56 e m

 2. Det är ju festligt att alla är så olika! Tyskar tror alla kan deras språk och italienare tror ingen kan deras 🙂
  Skönt att ni har en givande och skön semester! Bilder kan vi ju få ta del av när ni kommer hem!

  10 november, 2013 kl. 7:43 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s