Min blogg om allt och inget

Stolthet

Jag sitter på balkongen här i Puerto de la cruz och lyssnar på tupparna som skriker åt varandra. Klockan är snart 06.30 och de verkar aldrig vilja ge upp. Samtidigt funderar jag lite på hur vi svenskar är och respekten för andra människors stolthet.

Ett litet exempel på detta såg jag hos mig själv i går när vi kom till hotellets pool och skulle göra det bekvämt för oss i varsin solstol. Vi såg att det låg dynor i en hög och att de som kommit dit före oss använde sådana i sina solstolar. Vi grabbade tag i varsin dyna men då kom poolskötaren snabbt fram till oss, ivrigt viftande och pratande något om service. Han tog ifrån oss våra dynor och följde sedan efter oss tills vi bestämt oss för var vi ville slå oss ner. Han gjorde i ordning våra stolar, frågade om vi ville ha ett parasoll, fick ett tack från oss och gick leende därifrån.

Min första instinkt, när han kom och viftade, var att säga att nej, det behövde han inte göra och vi kunde fixa det själva. Så typiskt oss självständiga svenskar som är så ovana att någon gör saker åt oss. Som tur var hann jag tänka till och sa inget. Den här mannen utförde sitt arbete och var stolt över att sköta det på ett bra sätt och han kunde kanske ha missuppfattat mig om jag hade försökt hindra honom. När vi gick iväg för att äta lunch var han snabbt tillbaka och hämtade dynorna igen och vi tackade och log.

När vi kom dit en stund på eftermiddagen upprepades allt igen men den här gången väntade vi på att han skulle hinna fram. Det kändes lite konstigt att han skulle traska efter oss, nu med både dynor och parasoll, medan vi gick före och letade upp en bra plats men det är bara att lägga undan sin ”kan-själv-mentalitet” och låta den stolta poolskötaren serva oss på det sätt han ville för att ge bra service. Han blev glad och vi fick känna oss välbehandlade. Sådana små saker kan göra stor skillnad i hur människor känner sig bemötta.

2 svar

  1. Ulrika Persson

    Hoppas ni har det skönt där ni är ! En fin reflektion av stolthet över sitt arbete.

    6 november, 2013 kl. 8:34 f m

  2. Oj, jag skulle få jobba med mej själv i det läget! Jag är väldigt ”kan själv!”

    7 november, 2013 kl. 2:28 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s