Min blogg om allt och inget

Snobberi

Jag ogillar starkt alla typer av snobberi! Att vara nedlåtande mot andra människor bara för att de inte passar in i just den kategori man själv tillhör är inte ok enligt mig. Det kan gälla allt från högutbildade som ser ner på lågutbildade, arbetande som ser ner på arbetslösa, friska som ser ner på sjuka till det motsatta att människor med lite lägre ambitioner ser ner på karriärister, de som lever på marginalen ser ner på de som sprider pengar omkring sig osv. Alla har åsikter om hur andra lever och om vad de gör med sina pengar och det är alltid den som uttalar sig som lever på rätt sätt.

Jag är inte annorlunda. Jag kan också kläcka ur mig åsikter om hur andra människor lever sina liv men jag har börjat tänka efter och inser att det finns absolut ingen anledning till att döma andras beslut om hur de vill ha det. Så länge en persons handlingar och livsstil inte direkt påverkar någon annans liv negativt så måste de ju få bestämma själva vad som är livskvalitet för just dem.

Undantag finns naturligtvis. Riktigt stötande åsikter och handlingar kan inte bara få passera och då menar jag inte när någon har en motsatt uppfattning om det vardagliga. Jag tänker mer på personer som skadar andra människor, fysiskt eller psykiskt, och där passar de flesta brottsliga handlingar in.

För övrig tycker jag att folk kan få leva sina liv efter sina egna önskemål och prioriteringar och att vi andra ska sluta vara så fördömande.

Vad var det då som satte igång denna tankebana? Jo, ett inlägg på fb av en vän till en vän. Allt som är för trivialt och bara uttrycker mysfaktor, bullbak och lycka är tydligen inte fint nog att skriva om och värdelöst att läsa. De flesta som kommenterade höll med men någon uttryckte en försiktigt formulerad mening om att vad som än gör folk lyckliga måste vara tillåtet att skriva om. Den kommentaren gillade jag! För mig är detta ett tydligt exempel på snobberi. Man behöver inte läsa allt och även jag bläddrar förbi en del inlägg men att nedvärdera alla som skriver om saker som gör dem glada kan hämma glädjen över att få uttrycka sig om det som får en att trivas. Om denna person bara vill läsa djupa, världsomvälvande inlägg så får han väl skapa en sådan fb-grupp och bara bjuda in de som passar in i den.

För min egen del så trivs jag med att få finnas i en värld som mestadels visar upp vardagliga och ofta trevliga situationer. Även lite tråkiga händelser beskrivs och blandningen känns riktig och mänsklig. Om det sedan är så att det ibland överdrivs och att bara vissa utvalda delar av någons liv visas upp, ja då får det väl vara så. För mig är fb ett lättsamt sätt att umgås på via nätet och ett sätt att hålla kontakten med de som bor längre bort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s