Min blogg om allt och inget

Kanske är jag lite dum…

Jag har funderat lite grann senaste tiden. Förklaringen finns säkert där ute i cyberrymden någonstans men jag har inte riktigt ork att leta efter den. Eller kanske är det så att jag gillar att fundera och inte riktigt få veta hur det är. Livet blir lite mer spännande om man inte kan svaret på precis allt. Det här kanske är en sådan självklar sak att jag borde förstå den men då får jag väl erkänna att jag är lite dum i huvudet och att min slutledningsförmåga inte är riktigt som den ska.

Min fråga är: om det nu finns byggmaterial som har olika strukturer som styr hur ljuset bryts mot materialet och på så sätt kan få ögat att se en viss färg vilket medför att man inte behöver måla       t ex sitt hus, hur fungerar då alla färger?  Har blå ögonskugga en annan struktur än grön? Är färgpigment i målarburkarna bara olika strukturer på samma ämne och hur kan det funka i en skvalpande målarfärg? Behöver vi färger av olika slag när det bara är att ordna strukturen på materialet i stället?

Jag kan ställa hur många följdfrågor som helst men vill nog egentligen inte veta allt. Stackars alla barn om vattenfärger och kritor togs bort och de i stället bara fick leka med papper med olika strukturer. Fast det gör de väl redan, eller? När man klipper och klistrar och gör fina konstverk med olika färgade papper, då är det väl så man gör?

Det här är ju faktiskt inte nyheter för mig. Redan i fysiken i sjuan fick vi genom prismor se hur ljuset bryts och visas i olika färger och fick väl en del förklaringar som jag nu har glömt. Tyvärr så var inte fysik mitt älsklingsämne och jag tror inte att vi fick någon förklaring på det jag nu funderar över.

Om någon har någon bra och pedagogisk förklaring så får den personen gärna upplysa mig. Om inte så fortsätter jag att vandra i okunnighetens trakter ett tag till.

8 svar

 1. Junie

  Oj, vilken spännande tanke! Jag har aldrig riktigt tänkt så faktiskt, bara accepterat det där med att ljuset reflekteras och absorberas på olika sätt. Men varför skulle barn inte få leka med kritor och vattenfärger längre? Även om de inte ”behövs” så kan man ju ändå ha kvar dem.

  13 oktober, 2013 kl. 8:51 f m

  • Självklart tycker jag också att det måste finnas kvar färger att leka med men det var en tanke som dök upp. Man vet aldrig om diskussionen om t ex miljöhänsyn kommer upp om färgerna inte behövs eller om andra aspekter påverkar.

   13 oktober, 2013 kl. 9:01 f m

 2. Väldigt intressant tanke, och du är inte dum 🙂 Kan inte svaret tyvärr… Älskar dig mamma!

  13 oktober, 2013 kl. 12:45 e m

  • Tack Sara 🙂 Älskar dig också ❤

   13 oktober, 2013 kl. 6:56 e m

 3. Jag har ingen aning om vad det är för byggmaterial du menar, men som jag tolkar det kan alltså det här materialet på beställning ändra struktur så att ljuset bryts på ett annat sätt mot det, istället för att man ska behöva kladda på ett helt annat material med en annan struktur för att få en ny färg.

  En blå färghink har naturligtvis inte exakt samma innehåll av ämnen som en blå färghink, isf skulle det ju inte vara nån skillnad på dem. När du säger struktur antar jag att det är molekylär struktur som avses, och inte textur (vilket det låter som du tänker på?)

  15 oktober, 2013 kl. 12:03 f m

  • Ojoj Magnus, du är alldeles för avancerad i ditt resonemang för att jag riktigt ska hänga med ;). Jag har hört att nya byggmaterial, t ex till hus, kan konstrueras så att de har olika struktur som gör att ljuset bryts på ett speciellt sätt och därför se ut att ha den färg som just den strukturen ska visa. Som jag förstår det kan inte strukturen ändras hur man vill utan den struktur man väljer visar den färg man vill ha. Jag har alltid vetat att färger inte finns egentligen utan bara visas för att ljuset bryts på olika sätt men jag har aldrig funderat på hur det egentligen fungerar – förrän nu.
   De olika ämnen som finns i olika färgburkar måste ju göra så att innehållet har olika struktur och att den strukturen behålls även om färgen förs över till något annat, t ex en bräda.
   Det här är så konstigt så jag blir alldeles snurrig och det är svårt att förklara hur mina tankar går. Jag vet bara att det inte går att resonera sig fram till ett svar utan man måste nog ta reda på fakta och om jag orkar kanske jag gör det så småningom.
   Jag vet inte riktigt hur du menar med att en blå färghink innehåller andra ämnen än en blå färghink men jag antar att det bara var ett skrivfel 🙂

   15 oktober, 2013 kl. 5:27 f m

   • Men. Om materialet redan från början reflekterar den färgen man Vill ha så borde det väl bara innebära att den har samma färg rakt igenom, samt att det inte blir nån extra hinna av färg. Skillnaden blir väl att materialet i sig själv ser blått ut ist för att färghinnan ser blå ut.

    15 oktober, 2013 kl. 2:32 e m

   • Av det jag hörde framgick det att materialet är ofärgat men med speciell struktur för att ögat ska se olika färger. Det var liksom det som var poängen, att man ska slippa måla eftersom ögat redan ser en färg. Man kan välja vilken färg man vill och så tillverkar de materialet med den strukturen. Jag vet inte om du blir klokare av det här, vi kanske bara pratar runt varandra utan att fatta hur den andra menar. Vi får diskutera det när vi pratar nästa gång 😀

    15 oktober, 2013 kl. 3:28 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s