Min blogg om allt och inget

Vanmakt

När en ung människa säger: jag är inte värd att… och räknar upp allt det som de flesta av oss tar för givet inklusive att vara värd att älskas, då känner man en stor sorg. När samma underbara person säger detta under en period då hon mår relativt bra och inte är inne i en av sina djupa depressioner, då vill man helst bara gråta. När man vet att ingenting man säger kan få denna fantastiska tjej att ändra uppfattning om sig själv, då känner man en vanmakt som inte är av denna värld.

När hon vid ett senare tillfälle berättar om sin skam över allt som är hon och över allt hon gör, då finns inte längre några ord för att beskriva hur det känns. När hennes skam omfattar allt från utseende till sjukdom och t o m skam över att ibland må bra och över att känna denna skam, då vill man ta henne i famn och krama hårt och försöka få henne att tro på att hon är en av de vackraste personer som finns – både på insidan och utsidan. När man som svar på detta får höra ett ”jaja” och misstron hörs tydligt i rösten, då kommer återigen denna vanmakt.

Jag försöker sätta mig in i  hur hennes tankar går och varför hon har dem men även om man tror att man förstår till viss del så är det ändå så svårt att acceptera, Hur  kan denna unga tjej ha sådana tankar om sig själv när alla i hennes omgivning uppfattar henne som väldigt empatisk, rar och hjälpsam. Hon stöttar vänner som är i liknande situationer, sprider värme och kärlek till sin familj och närmaste vänner och gör sitt bästa för att visa upp en glad och positiv sida i möten med andra människor. Att många beundrar hennes utseende har hon hört men tar inte till sig för hennes självuppfattning viker inte en tum. Naturligtvis förstår jag att hon många gånger sätter upp en fasad för att göra det lite lättare både för sig själv och andra men det är synd att hon inte kan tro på den respons och den värme hon får tillbaka från andra människor.

Som tur är så tror hon på att hon är älskad av sina närmaste och säger att detta är något som håller henne uppe. I övrigt tar känslan av att inte vara värd att tyckas om över och trycker ner henne.

Vanmakten över att inte, varken med ord eller handling, kunna påverka hennes uppfattning om sitt eget värde är så tung, så tung men vi fortsätter att försöka och vi börjar se en ljusning långt borta när den hjälp hon nu får ger resultat.

Detta inlägg kommer att läsas av berörd person först och om det publiceras så har det blivit godkänt av henne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s