Min blogg om allt och inget

Skördetid

Nu har jag plockat fram svampblicken igen och på promenaderna ser jag inte mycket av det som jag brukar titta på. Vackra omgivningar och storslagna vyer får vänta tills frosten har tagit död på alla svampar. När jag går längs stigarna irrar min blick fram och tillbaka i ett evigt letande efter allt som kan vara ätligt. Just nu är det mycket taggsvamp och en del blodriskor och aspsoppar. Fårtickorna har jag hittills låtit bli men Kenneth läste i svampboken att de faktiskt är 2-stjärniga så kanske de får följa med hem nästa gång jag ser dem. Min käre make hittade även en fin skogschampinjon men när den dagens svampskörd var förvälld och låg i sin burk så kom tvivlen och för säkerhets skull slängde vi allt i komposten.

Hundarna är inte så intresserade av svamp men går vi förbi ett hallonsnår så vill de gärna stanna och mumsa ett tag. Rex rycker och sliter i buskarna i jakten på de små sötsakerna medan Kasper gärna står och tittar bedjande på oss för att vi ska plocka några åt honom. Naturligtvis hjälper vi honom och både han och Rex brukar få i sig en hel del. Det är inte bara hallon som faller de små krabaterna i smaken; krusbär, blåbär, smultron, jorgubbar och aroniabär går i lika lätt. De är så otroligt söta när de försöker undvika taggarna på krusbärsbusken.

Jag trodde att det var några veckor kvar till lingonplockningen men i går genade jag över vår vilda del av tomten och det lyste rött överallt så nu har jag plockat ihop nästan tre liter och kokat sylt. Jag har världens bästa och lättaste recept på lingonsylt. Ta lika många hekto bär som vit sirap (t ex 750 g bär och 750 g vit sirap) och kör på full effekt i mikron i 5 min. Rör om och kör 5 min till. Upprepa en gång till och sedan är det klart. Smakar minst lika gott som traditionellt kokad sylt.

004

4 svar

 1. Junie

  Haha Kasper 😀 När han var ung plockade han minsann själv, smultron i alla fall! Men han har väl blivit så klok genom åren att han har fattat att det är lättare att låta er plocka åt honom 😉

  22 augusti, 2013 kl. 7:12 f m

  • Han kan fortfarande plocka själv men först gör han allt för att bli serverad av oss.

   22 augusti, 2013 kl. 12:18 e m

 2. Sara

  Du är så söt som plockar bär tillsammans med vovvarna! 🙂

  22 augusti, 2013 kl. 10:53 f m

  • Men de var inte med när jag plockade lingon 😉

   22 augusti, 2013 kl. 12:17 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s