Min blogg om allt och inget

För mycket information…

När jag gick i sjuan i högstadiet sa vår rektor att en människa bara kunde lära sig sju saker på en gång så han gav oss aldrig mer än sju faktauppgifter i läxa samtidigt (ja, jag hade rektorn i religion. På min skola skulle rektorn ha minst ett ämne för alla klasser på högstadiet). Nyligen läste jag  i tidningen att en människas hjärna klarar av att hantera sju uppgifter samtidigt, sedan blir det för rörigt. Det är säkert bara ett genomsnitt och olika individer har förmodligen helt olika förmågor men jag brukar tänka på detta när jag får så mycket information så att jag får svårt att fokusera. I mitt fall hör det till min sjukdom också men det känns bra att skylla på något annat ibland.

I går var jag hos min läkare på reumatologen och nu är det dags att börja med ny medicin i kombination med den cytostatika jag redan tar (ännu en gång vill jag påminna om att det är väldigt låg dosering avsedd för reumatiska besvär och inte för cancer). Jag har en väldigt engagerad och bra läkare som vill att jag ska veta så mycket som möjligt om min behandling. Det resulterar i att jag får så mycket information på en gång att jag liksom stänger av efter ett tag. Jag försöker verkligen lyssna och förstå och det han säger från början fastnar ganska bra. Jag märker dock att jag får svårare att hänga med ju längre han pratar och till slut är det ansträngande bara att sitta och försöka se intresserad ut och nicka och humma på rätt ställe. Jag brukar gå hem och googla det jag missar, om det är möjligt, i stället.

Mina minnesfragment från i går säger i alla fall att denna biologiska medicin bäst ges genom dropp var åttonde vecka och det tar ca 4 timmar första gången och så småningom bara några timmar. Det är ett protein som angriper och hämmar den signalsubstans (TNF) som håller igång inflammationen och minskar därmed den inflammatoriska aktiviteten. Alla som får biologiska preparat blir registrerade (frivilligt) för att få kontroll över bl a biverkningar och sjukdomsförbättringar och inför varje dropp ska en massa självskattningspapper fyllas i – tråkigt och jobbigt men måste väl göras. Sedan fick jag även en massa info om risken med infektioner och allergier i samband med medicinen men där började jag tappa fokus. Jag lyckades ta in att jag måste till en tandhygienist för en undersökning och att det subventioneras vid denna typ av medicinering. Det har också något med infektioner och bakterier att göra men jag hade för länge sedan uppfyllt kvoten för den info jag klarar av så nu avvaktar jag kallelse för första dropptillfälle sedan tar vi det lite i taget.

Jag känner mig ganska neutral inför att börja med ”remicade”. Om inget annat har hjälpt så kanske det här inte heller gör någon skillnad. Jag tycker dock att det är väldigt spännande och intressant att få vara med om prova detta. Lite känsla av att vara försöksperson har jag men det är ju ganska utprovat även om det är relativt nytt. Sen vet man ju aldrig – tänk om det hjälper!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s