Min blogg om allt och inget

Funderingar

Under dagens morgonpromenad hann jag med att fundera över ett flertal djupa frågor såsom meningen med livet, dödslängtan, människors uselhet och om människan är värd att få fortsätta styra över jorden. Några resultat kan jag inte redovisa eftersom det mest blev en stor upprörd och flummig röra av alla mina tankar. För att komma någonstans med sådana funderingar behöver man nog ha en samtalspartner att bolla med och i dag var jag för ovanlighetens skull ensam med hundarna på min runda.

Vad har hänt nu med denna vanligtvis så postitiva människa? Det undrar nog en del av er men det spelar nog ingen roll hurdan ens livssyn är i vanliga fall. Jag tror att alla får sådana här tankar ibland. Jag är inte på något sätt deprimerad och jag trivs fortfarande lika bra med mitt liv men jag kan inte rå för att jag tycker att det är otroligt intressant att försöka dyka djupare i dessa lite mörkare vatten. Lite insyn har jag fått, dels genom egen kortvarig erfarenhet p g a medicinering och dels genom samtal med andra, och jag har väl en del åsikter klara men jag vill helst inte redovisa dem här. Förståelsen har ökat och tillsammans med insikten om  allt hemskt som människor orsakar kan jag kanske komma lite i närheten av hur hopplöshet kan påverka en människa.

En sak jag kom fram till kan jag i alla fall berätta; den största gåva en livstrött människa kan ge någon älskad person är beslutet att leva vidare.

4 svar

 1. Junie

  Intressant! Skulle vara intressant att få läsa mer om dina tankegångar, varför vill du inte skriva om det här? Tror du att det finns en mening med livet? Ser du hela mänskligheten som usel/ond? Om du verkligen inte vill skriva om det så kan vi ju prata om det nästa gång vi hörs 🙂 Den sista meningen, det med den största gåvan, det är jag nog helt beredd att hålla med dig om faktiskt.

  15 februari, 2013 kl. 10:27 f m

  • Jag pratar gärna om det med dig eftersom jag vet att du kan hantera det. Jag är lite rädd för att påverka människor i fel riktning om jag skriver för utförligt. Kanske får någon en push i fel riktning av att läsa om mina tankar och slutsatser.

   15 februari, 2013 kl. 10:38 f m

 2. Som du sa kära vän så går det ju i perioder tankarna! Jag är ju en optimist men har ju haft stunder nu som känns lite tyngre. Mycket är oxå bristen på just människor att prata och diskutera med. Hittade dock en person som jag fäst mej vid väldigt mycket. Vi kan ha mycket intressanta diskussioner. Tyvärr så är han väldigt tung i sina funderingar och där skulle jag så gärna vilja påverka som du säger i rätt riktning. Vet bara inte hur när han är ifrågasätter sin mening och existens. Vad säger man?

  21 februari, 2013 kl. 7:22 e m

  • Det är så svårt att veta hur man ska vara och vad man ska säga till någon som har sådana tunga tankar. Jag tror att det viktigaste vi vanliga medmänniskor kan göra är att visa att vi verkligen ser och försöker förstå personen det gäller. Att ha någon som lyssnar och kanske resonerar lite och som kanske t o m försöker lära sig något om just det problem som man har, bara för att förstå bättre, är något som är väldigt mycket värt har jag fått veta. Vad man ska akta sig för är att komma med lösningar och att tala om för en deprimerad person att si och så är det och så här måste du göra. Man kan göra så väldigt mycket fel och orsaka stor skada fast man bara menar väl. Det kan räcka med en liten felsägning så rasar världen ännu mer under en period. Stötta hellre med hjälp att söka professionell hjälp och fortsätt att vara där för honom. Det här gör du säkert redan och så länge du orkar är det bra. Se bara till att du inte också far illa och bryts ner. Lycka-till-kramar ❤

   22 februari, 2013 kl. 8:18 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s