Min blogg om allt och inget

Vanlig och väldigt dum kommentar

Det finns många saker man kan säga till en person som inte mår bra. Man kan fråga hur det är just i den stunden och visa att man bryr sig utan att dalta och ömka, man kan fråga om det finns något man kan göra för att underlätta och man kan säga något snällt och kanske uppskattande. Det bästa är oftast att inte behandla en sjuk person annorlunda än en frisk. Helst ska man prata på samma sätt med alla. Misstaget många gör i all välmening är att säga ”men du som ser så pigg och glad ut…”

Det är säkert menat att vara uppmuntrande men de flesta sjuka personer, både psykiskt och fysiskt sjuka, är otroligt trötta på att få höra den kommentaren och många tar också väldigt illa upp. Det är lätt att känna sig ifrågasatt och misstänkliggjord och har man psykiska problem kan det ta lång tid att komma över den skada de orden gör. Man kan känna sig ännu mer värdelös än man gjorde tidigare och stänga in sig ännu mer i sin egen värld. Men även vi med värk kan känna oss misstrodda och missförstådda av att få höra sådant. Måste vi gå omkring och se ledsna och irriterade ut hela tiden? Kanske skulle vi stöna och oja oss lite mer också för att leva upp till hur folk tror att det är.

Jag har konstaterat att bland oss sjuka människor är det nog en större andel personer än bland friska som verkligen försöker se det positiva som faktiskt finns i de flestas tillvaro. Vi har lärt oss att se vad vi kan i stället för att gräva ner oss i saker vi inte kan. Har man en depression är det naturligtvis annorlunda men även då är det viktigt att försöka leva och njuta så mycket man kan för att orka med sina värsta stunder. De stunderna undviker man oftast andra människor och därför märks det kanske inte utåt och även om man tar sig ut så blir de flesta väldigt duktiga på att dölja hur man egentligen mår.

Vi vill inte ha en massa pjåsk och daltande utan bara förståelse och vi vill kunna leva våra liv så normalt som möjligt utan att alltid ge efter för våra sjukdomar. Vi kan ju inte bara lägga oss ner och ge upp utan vi gör så gott vi kan för att få ha så fullvärdiga liv som möjligt. Så snälla alla därute, säg aldrig till en sjuk person att ”du som ser så pigg och glad ut…”

2 svar

  1. Junie

    Det här var något av det bästa jag någonsin läst, håller med om allt! puss på dig!

    30 augusti, 2011 kl. 5:45 f m

    • Ja, jag har träffat många som tycker likadant. Puss tillbaka.

      30 augusti, 2011 kl. 11:11 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s