Min blogg om allt och inget

Utförsäkrad eller varaktig sjukersättning

Hur ska det bli? Jag borde kanske vara orolig över vad beslutet ska bli men jag kan inte låta bli att tro att allt kommer att ordna sig. Man kan ha många synpunkter på det system som nu råder vad gäller allas vår sjukförsäkring och jag har också hört och förfasats över alla hemska historier där människor blir illa behandlade. Jag frågade min kontaktperson på försäkringskassan häromdagen om det verkligen är så det fungerar och med allvarlig min bekräftade hon att det faktiskt är så. Det svaret skulle väl egentligen ha fått mig deprimerad och misströstande för hur i hela världen ska jag få min sjukersättning (sjukpension heter numera varaktig sjukersättning) godkänd om så många mycket sjukare personer blir utförsäkrade?

Att jag fortfarande är optimistisk beror nog till stor del på att jag alltid har mötts med respekt och viljan att hjälpa när jag varit i kontakt med försäkringskassan. Mina senaste erfarenheter är inga undantag. För några månader sedan blev jag kallad till möte för att min arbetsförmåga skulle utredas och jag skulle skrivas in i ett program där jag skulle ut och arbetsprova. De männskor jag träffade trodde på mig och  med hjälp av tidigare gjorda utredningar förstod de att jag inte har förmåga att arbeta två timmar om dagen 5 dagar i veckan. Det är det som krävs för att de ska anse att det finns arbetsförmåga. I fredags hade jag ett möte med min kontaktperson och en arbetsförmedlare och jag blev inskriven i sk arbetslivsintroduktion.

Att jag hamnade i den situationen beror på att jag inte lyckats få tid på min hälsocentral för ett läkarintyg i tid innan min nuvarande sjukersättning gick ut. Det tog nästan 6 månader att få en tid. För att hjälpa mig så att jag inte ska bli helt utan inkomst medan min ansökan behandlas föreslog de att jag skulle delta i arbetslivsintroduktionen tills beslutet kommer. Eftersom jag gått ur A-kassan blir det inte mycket pengar men i alla fall mer än inget. Min motprestation blir att efter förmåga delta i deras program som väldigt mycket utgår från varje individ. För min del räcker det förmodligen med några samtal under de tre månader som jag som längst kan vara inskriven där. Skulle jag bli utförsäkrad kan jag efter dessa tre månader åter komma in i sjukförsäkringssystemet.  Hur och på vilka villkor vet jag inte men förutom tre månader med minimal inkomst verkar det inte vara så hemskt att jag borde sitta och vrida händerna av oro.

Jag kanske återkommer med mängder av svordomar och fördömanden när jag har fått mitt beslut men just nu vill jag tro på att det inte blir så allvarligt som för många andra skräckexempel.

8 svar

 1. jag hoppas verkligen att du inte blir utförsäkrad. kära lilla mamma.

  4 oktober, 2010 kl. 5:03 e m

  • Jag tror inte jag blir det, i alla fall inte 100% och om jag blir det så kan jag ju komma in i systemet igen efter några månader. Allt löser sig.

   4 oktober, 2010 kl. 8:39 e m

 2. Junie

  Det blir bra ska du se mamma, håll bara kvar dina positiva tankar, allt löser sig och annars kan du få precis hur många kramar du vill när vi ses (även om jag tvivlar på att det skulle hjälpa så mycket…). Du kan förresten få hur många kramar du vill ändå.

  4 oktober, 2010 kl. 5:34 e m

  • Kramar är alltid bra och man behöver dem alltid oavsett om det hjälper eller inte.

   4 oktober, 2010 kl. 8:37 e m

 3. gubben

  det går nog bra ska du se,lilla gumman.positivismen är en egenskap du är duktig på,skulle det krascha så fixar gubben biffen(typ jobbar 250 tim i mån)

  5 oktober, 2010 kl. 9:19 f m

  • Jag visste väl att jag kan lita på dig:-D

   5 oktober, 2010 kl. 9:22 f m

  • Åh pappa och mamma ni är så gulliga!

   5 oktober, 2010 kl. 12:42 e m

   • Du är ganska rar du med.

    5 oktober, 2010 kl. 6:04 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s