Min blogg om allt och inget

Båtresa

Vi har nu varit på Siljalines Galaxy sedan i går och som vanligt så blev det mycket (för mycket) god mat och vandrande mellan olika uppträdanden och dansgolv. Den här resan har det varit ganska lite folk och de flesta verkar komma från Finland, Ryssland, Norge och Danmark. I dessa dagar känns det extra bra att man kan roa sig med flera andra nationaliteter och komma bra överens. De flesta i vår ålder försvann efter 9-tiden  så då var det mest norska, trevliga ungdomar och vi kvar. Vi kände oss lite gamla men hade kul ändå. En av de små pojkarna tyckte nog lite synd om oss för han frågade Kenneth om han fick bjuda upp mig och det är klart att jag gärna dansade lite med honom.

Jag fick en liten fundering när jag satt och lyssnade på ett gäng finska pensionärer som pratade med varandra. Alla pratade svenska med ”muminbrytning”  och jag filosoferade lite över hur det kan komma sig att finska människor pratar svenska med varandra. Kan det vara så att de bor i svensktalande områden där de inte lär sig finska. I så fall är det ganska tragiskt att de bor i ett land vars språk de inte kan. Jag hoppas att det finns en annan förklaring eller åtminstone att dagens unga får lära sig prata finska i första hand. Annars kan det nog bli en hel del svårigheter med deras identitetskänslor. Till sist konstaterade jag att i Finland kan i alla fall inte något främlingsfientligt parti komma och kräva att alla måste kunna tala finska flytande för att få bor där och det kan ju kanske vara en fördel.

4 svar

 1. Junie

  Det bor många svenskar i finland, eller finlandssvenskar. Finlandssvenska är faktiskt ett eget språk och inte, som många tror, en brytning 🙂

  22 september, 2010 kl. 5:12 e m

  • Ja, det vet jag men tycker ändå att de ska kunna prata med sina landsmän.

   23 september, 2010 kl. 9:29 f m

 2. Men mamma, vet du inte att både finska och svenska är officiella språk i finland och att man pratar svenska på vissa ställen?

  22 september, 2010 kl. 7:13 e m

  • Jo, men det är ju tragiskt att de som bor i svensktalande områden inte ska förstå vad deras finsktalande landsmän säger.

   23 september, 2010 kl. 9:27 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s